ISIS voorlopig te achterlijk om eigen staat te bouwen

Geen categoriedec 26 2014, 12:00
De inwoners van het islamitische kalifaat zijn zwaar ontevreden.
Anders dan sommigen misschien denken, is het plegen van genocide geen doel op zich van ISIS. Het is 'slechts' een middel tot het stichten van een islamitisch kalifaat zoals in de 7e eeuw. De terreurbeweging heeft dit jaar het kalifaat uitgeroepen in de door hun veroverde delen van Syrië en Irak. Hun kalief: Abu Bakr al-Baghdadi, die we met gemak de grootste misdadiger van deze eeuw kunnen noemen.
Er is alleen wel een probleempje met het islamitisch kalifaat van ISIS. Hoewel, een probleempje. De inwoners ervan zijn ronduit ontevreden over de praktijken van het terreurleger.
Ze zijn niet boos over het onthoofden van christelijke kindjes en meer van die walgelijke terreuracties, nee joh, ben je gek, ze zijn boos over het feit dat het ISIS niet lukt een échte staat op te bouwen, een staat waarin de overheidsdiensten naar behoren werken, de prijzen van producten niet steeds stijgen, etc.
Inwoners van het kalifaat hebben, uiteraard anoniem, hun beklag gedaan tegenover The Washington Post:

Slick Islamic State videos depicting functioning government offices and the distribution of aid do not match the reality of growing deprivation and disorganized, erratic leadership, the residents say. A trumpeted Islamic State currency has not materialized, nor have the passports the group promised. Schools barely function, doctors are few, and disease is on the rise.

In the Iraqi city of Mosul, the water has become undrinkable because supplies of chlorine have dried up, said a journalist living there, who spoke on the condition of anonymity to protect his safety. Hepatitis is spreading, and flour is becoming scarce, he said. "Life in the city is nearly dead, and it is as though we are living in a giant prison," he said.

In the Syrian city of Raqqa, the group’s self-styled capital, water and electricity are available for no more than three or four hours a day, garbage piles up uncollected, and the city’s poor scavenge for scraps on streets crowded with sellers hawking anything they can find, residents say.

Eigenlijk dreigt helemaal niets goed te gaan in het kalifaat. Zoals een Syrische hulpverlener zegt tegen de Amerikaanse krant: "they're not smart, and they're not capable. They have no expertise." Het is, kortom, een kwestie van tijd voordat het islamitische kalifaat van ISIS in elkaar dondert als een kaartenhuis. Althans, als het terreurleger niet heel snel orde op zaken stelt in de veroverde gebieden.
Die ruimte krijgen ze helaas wel van westerse landen. Dat is een kwalijke zaak. Als we ISIS willen vernietigen, en dat is niet alleen in het belang van het vrije Westen, het is ook onze morele plicht in te grijpen en de mensen te helpen die lijden onder de islamitische terreur, dan moeten we ze niet de ruimte geven alsnog een volwaardige staat op te bouwen.
Als dat wel gebeurt, zullen de inwoners van het kalifaat niet ontevreden over maar juist blij zijn met ISIS, en er werkelijk alles voor over hebben om het kalifaat in stand te houden. Dat is bijzonder onwenselijk. Zover moeten we het niet laten komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten