Ja, Erdogan is een islamist

Geen categoriedec 03 2014, 8:00
En denkt als zodanig niet bepaald positief over vrouwen.
De Turkse columnist Burak Bekdil heeft een fan-tas-ti-sche column geschreven voor Hürriyet Daily News, die vervolgens overgenomen is door de Middle East Forum. Het onderwerp? President Erdogans uitspraken over vrouwen.
Een belangrijk onderwerp, maar wat Bekdils stuk zo lezenswaardig maakt is dat hij een andere invalshoek heeft dan de meeste andere columnisten. Anders dan de meeste collega's is hij namelijk niet geschokt door Erdogans uitspraak dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn en dus ook niet gelijkwaardig behandeld moeten worden.

This columnist is often shocked when others are shocked when President Recep Tayyip Erdoğan's Islamist-self speaks like an Islamist. What's so shocking about him saying that women cannot be treated equal to men – other than the irony that he said it at a feminist summit? He had said this before. He had also prescribed, numerous times, how many children Turkish wives should make – three, or if possible, four or five.

Hij gaat verder:

How on earth does the world expect him to speak? Like a liberal? Like a secular Muslim? Like the leader of an EU member state? Or like the leader of a country where an average of three women every day are being killed by men, and where domestic violence, abuse and sexual discrimination is part of the culture?

Onder Erdogans leiderschap zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen veel groter geworden. Volgens het World Economic Forum's (WEF) Global Gender Gap Report 2014 staat Turkije tegenwoordig op de 125e plek - van de 142. Dit is het gevolg, aldus Bekdil, van een bewust beleid van de overheid om de economische rol van vrouwen terug te dringen. Denk ook maar aan Erdogans uitspraak dat hij het "niet respecteert dat jongens en meisjes naast elkaar zitten op parkbanken [op campussen van universiteiten]", of vicepremier Arincs opmerking afgelopen juli dat "vrouwen niet publiekelijk moeten lachen; ze moeten hun kuisheid bewaren."
Hoewel wij in het Westen schrokken van Erdogans uitspraken heeft Bekdil natuurlijk gelijk. Wat verwacht je anders van een islamist? Verwacht men echt van hem dat hij de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen met hand en tand verdedigt? Dat kán hij niet eens omdat hij daar niet in gelooft. Kijk maar naar de vrouwen van AKP-ministers; stuk voor stuk zijn het huisvrouwen, ja, ook als ze een goede studie hebben afgerond en daarna wel een paar jaar een mooie baan hebben gehad. Conservatieve moslims - zoals Erdogan - vinden dat vrouwen thuis moeten blijven om voor het huishouden en de kinderen te zorgen. Het is vreselijk dat ze dit vervolgens proberen op te leggen aan alle Turkse vrouwen als ze aan de macht zijn, maar verrassend is het niet.
Bekdil heeft een punt. De geschrokken reacties van westerse leiders bewijzen dat ze na al die jaren nog steeds niet beseffen wie en wat Erdogan is. Ze hebben meer dan tien jaar de tijd gehad om dat te ontdekken, maar blijkbaar is het ze nog steeds een raadsel... of denken ze dat hij een 'gewone' moslimdemocraat is die te vergelijken is met Europese christendemocraten.
Dat is allerminst het geval - en het is een grote fout om hem als zodanig te behandelen. Erdogan is een islamist. Laat dat nu eindelijk eens doordringen tot Europese en Amerikaanse leiders; de man heeft meer gemeen met Mohammed Morsi (oud-president van de Moslimbroeders in Egypte), de Saoedische autoriteiten en Hamas dan met ons.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten