Joris Demmink verliest zaak tegen AD

Geen categoriedec 17 2014, 14:00
Een belangrijke nederlaag voor de oud-secretaris generaal van justitie.
Goed nieuws voor mensen die vinden dat er maar eens een grootschalig onderzoek moet komen naar de handel en wandel van Joris Demmink, de van - door media en anderen - pedofilie verdachte oud-secretaris generaal van justitie. Hij heeft de zaak die hij had aangespannen tegen het Algemeen Dagblad, omdat die krant de euvele moed had om de beschuldigingen zowaar te publiceren, namelijk verloren.

Joris Demmink, oud-topambtenaar van Justitie, heeft de zaak tegen het Algemeen Dagblad verloren. Het AD hoeft artikelen over Demmink niet te rectificeren. Ook hoeft de krant geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft de rechtbank Rotterdam woensdag bepaald in de civiele bodemprocedure. Demmink eiste rectificatie van berichtgeving van het Algemeen Dagblad in oktober 2012 over vermeende contacten met een jongenspooier in de jaren tachtig. Daarnaast wilde Demmink 100.000 euro schadevergoeding.

Demminks advocaat beweerde tijdens de rechtszaak dat zijn cliënt schade had ondervonden van de artikelen. Hoewel de rechter dat ongetwijfeld erg sneu voor hem vindt ging hij niet mee in diens redenering: het AD heeft deze zaak prima afgehandeld. Zoals te lezen is in het vonnis:

"Er zijn meedere bronnen gebruikt. Bovendien is Demmink door het AD in de gelegenheid gesteld om op de verklaringen van de getuigen te reageren."

Daarnaast zegt de rechtbank dat "het maatschappelijk belang van het aan de orde stellen van een mogelijke misstand zwaarder weegt dan het belang van de oud-topambtenaar om niet op deze manier in de media te worden besproken."
Met andere woorden, Demmink had niet eens bijna een zaak.
Natuurlijk boog de rechter zich niet over de vraag of de gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, dat was zijn taak niet. De enige vraag die beantwoord moest worden was of het AD het in journalistiek opzicht goed had aangepakt. Volgens de rechter is dat het geval, en daarmee is de kous af.
Geen wonder dus dat de krant zelf een bescheiden feestje viert:

"Onze onderzoeksjournalist Koen Voskuil heeft ruim een jaar diepgravend onderzoek gedaan naar alle beschuldigingen en geruchten over de heer Demmink. Daar zijn deze feiten uit naar voren gekomen. Zes getuigen hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat Demmink in de jaren '80 omgang had met een beruchte jongenspooier in Den Haag. Twee getuigen hebben hun verklaring onder ede herhaald bij een notaris. Ons verhaal deugde van A tot Z en was fit to print. Het is goed dat de rechtbank dit nu bevestigt. Deze rechtzaak, waarin Demmink op kosten van de Nederlandse staat tegen het AD kon procederen, heeft ons ruim twee jaar onder druk gezet. Wij zijn altijd overtuigd gebleven van de juistheid van onze publicatie."

Hiermee lijkt de zaak echt in handen te liggen van het Openbaar Ministerie. Gezien de publicaties van het AD en de beschuldigingen aan het adres van Demmink is er reden genoeg om strafrechtelijk onderzoek te verrichten en de man, indien er genoeg bewijs is, te vervolgen. Als dan blijkt dat Demmink al die tijd onschuldig is geweest kan hij zelf ook opgelucht adem halen; zijn goede naam en reputatie zijn dan immers geklaard.
En tsja, als blijkt dat de verhalen inhoudelijk ook nog eens kloppen kan de rechter daar ongetwijfeld prima mee uit de voeten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten