Kabinet blijft overeind door gewiekste truc

Geen categoriedec 19 2014, 8:00
De vrije artsenkeuze wordt toch niet ingeperkt, maar eigenlijk wel.
Nou, ze zijn eruit hoor, na dagenlang van koortsachtig overleg om te voorkomen dat het kabinet zou vallen nadat drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet én de beperking van de vrije artsenkeuze stemden. Afgelopen nacht 'debatteerde' de Tweede Kamer over de nieuwe plannen van het kabinet.
De crisis is dus afgewend. Voor nu in ieder geval. Want de nieuwe plannen van premier Mark Rutte, minister Edith Schippers en PvdA-leider Diederik Samsom slaan kant noch wal. Het kabinet gaat het controversiële wetsvoorstel, in iets aangepaste vorm, opnieuw indienen.
Als het wetsvoorstel dan weer sneuvelt in de senaat, omdat de PvdA-senatoren vantevoren geen toezegging willen geven dat zij ermee instemmen (immers, zij zijn in principe niet gebonden aan afspraken uit het regeerakkoord), dan gaat het kabinet het op een andere manier aanpakken. Dan passeert het kabinet gewoon het parlement met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Het enige probleem: dat vinden de gedoogpartijen niet zo leuk.

De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben grote moeite met het alternatieve plan van het kabinet om de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) alsnog door te kunnen voeren. (...) Dit vinden de gedoogpartijen geen begaanbare weg. Zij vinden dat "de koninklijke weg" bewandeld moet worden, waarbij het parlement wel meebeslist.

Het is in feite een verkapt dreigement van het kabinet aan het parlement. Als het parlement niet instemt met de nieuwe zorgwet, dan zal het kabinet wel even daadkracht vertonen door het parlement te passeren. Yep. Niet echt sjiek, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.
En dan is er nog iets. In feite wordt de vrije artsenkeuze nog steeds ingeperkt in de nieuwe zorgwet, maar dan op een iets andere manier. Als het aan het kabinet ligt mogen zorgverzekeraars in het nieuwe voorstel toch niet twee verschillende polissen aanbieden (één zonder vrije artsenkeuze en één met) maar mag een zorgverzekeraar voor het geheel aan polissen wel de vrije artsenkeuze beperken. Wie een vrije artsenkeuze wil, gaat maar naar een andere zorgverzekeraar is de gedachte.
Het is een typisch Haagse oplossing waarin de VVD opnieuw een compromis doet aan de PvdA en waarbij de PvdA opnieuw te accepteren heeft wat Schippers eigenlijk wil, en dat is zorgverzekeraars meer macht geven. En de rest van Nederland? Die heeft het allemaal maar te slikken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten