Koenders gaat naar Irak, maar kan beter naar Syrië

Geen categoriedec 21 2014, 19:00
Onze minister van buitenlandse zaken maakt niet geheel de goede trip om ISIS te gaan verslaan.
Die Koenders. Stond hij afgelopen week tijdens de kerstcrisis als enige PvdA'er uit het kabinet nog de paljas uit te hangen in Brussel, nu vliegt hij door naar Irak. De minister van buitenlandse zaken is daar in het kader van een Nederlandse militaire training die Koerdische troepen vanaf volgend jaar ondergaan:

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn zondag in Arbil aangekomen.

Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga's trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando's opleiden.

Alhoewel ik zeker te spreken ben over het feit dat Nederland inziet dat het nuttig en zelfs noodzakelijk is om ISIS te bestrijden, heb ik toch wel vraagtekens bij de manier waarop. Er wordt namelijk veel te hard ingezet op Irak, en veel te zacht op Syrië. In Irak geeft de hele internationale gemeenschap acte de presence om de moslimterroristen weg te werken, maar slechts weinig landen durven zich te branden op Syrië. Dat is erg onverstandig, want de inhoud van zo'n beetje alle gruwelfilmpjes die ISIS publiceerde kwam uit Syrië. Zoals ik eerder al schreef:

Het kan dus niet genoeg benadrukt worden, maar de oorlog tegen ISIS moet écht in zowel Irak als Syrië gevochten worden. En waarschijnlijk is Syrië nog wel belangrijker dan Irak, want dit is het administratieve ‘hart’ van de organisatie. Als Syrië de Randstad is van ISIS, dan is Irak hooguit Brabant. Ook belangrijk, maar lang niet zo essentieel.

Zaak dus om het strijdtoneel uit te breiden. Want zolang men zich alleen richt op Irak blijft ISIS vrij spel houden om in Syrië zoveel mensen als ze zelf willen te stenigen en te onthoofden. Voor ‘vergrijpen’ waar je in Nederland nog niet eens het burgemeesterschap van Maastricht voor zou verliezen.

Kortom, Nederland moet de stoute schoenen durven aantrekken en zeggen dat men Irak laat voor wat het is. Niet omdat Nederland de Irakezen graag aan hun lot overlaat, maar omdat er meer dan genoeg andere landen zijn die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken. Slechts een paar durven het aan zich met Syrië te bemoeien. Nederland zou zich bij dit jammerlijk kleine clubje moeten aansluiten. Want ISIS moet van de aardbodem verdwijnen, dus uit zowel Syrië als Irak worden weggewerkt. We zijn namelijk nog maar halverwege als de Irakezen sterk genoeg zijn om de jihadisten hun land uit te zetten.
Nu Koenders in Koerdistan is, is het voor hem een kleine moeite om door te vliegen naar Damascus. Ik zou het in ieder geval van harte toejuichen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten