Kwestie-Sony: een principiële Obama. Nu wel

Geen categoriedec 21 2014, 17:00
Noord-Korea mag beledigd worden. De islam liever niet.
Sony trok na dreigementen en hacks de film The Interview terug. De Amerikaanse president Barack Obama liet vrijdag weten het niet eens te zijn met die beslissing.
Intimidatie
"We kunnen niet toestaan dat een dictator elders hier in de Verenigde Staten censuur oplegt," zei de president strijdlustig. Toegeven aan "intimidatie" is niet de juiste weg, aldus Obama, die waarschuwde tegen "zelfcensuur". Hij zei te vrezen dat dit kan leiden tot een situatie waarin "gevoeligheden" niet meer "beledigd" kunnen worden.
Duidelijke woorden.
Opmerkelijk alleen dat diezelfde Obama lang niet zo principieel was toen in 2010 dominee Terry Jones in Florida een Koran wilde verbranden en er in het verre buitenland ook werd gedreigd met geweld als het evenement doorgang zou hebben.
Heilig
Natuurlijk zijn het verbranden van een Koran en het uitbrengen van een film twee totaal verschillende zaken, maar juridisch gezien in Amerika absoluut niet: beide vallen in de Verenigde Staten onder de heilige vrijheid van meningsuiting.
Beide situaties hebben dan ook veel met elkaar gemeen. Zowel de koranverbranding als de film leidde tot ophef in verre buitenlanden en zowel Jones als Sony kreeg te maken met dreigementen.
Principieel
Obama, die nu op de bres gaat voor vrijheid van meningsuiting, het recht om te beledigen verdedigt en waarschuwt tegen zelfcensuur, liet in 2010 zijn minister van Defensie Robert Gates persoonlijk dominee Jones opbellen met de boodschap toch vooral niet door te gaan met de koranverbranding. Typisch gevalletje zelfcensuur. Opgelegd door een boze, met geweld dreigende meute van buiten de VS.
Goed dat Obama het opneemt voor de vrijheid van de filmmakers van Sony. Maar wees dan wel, los van inhoud, consequent. Dat is pas principieel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten