Oekraïne stap dichterbij NAVO-lidmaatschap

Geen categoriedec 23 2014, 18:00
Een klap in het gezicht van de Russische dictator Vladimir Poetin.
O jee, dit gaat Poetin, de oorlogshitsende dictator van Rusland, niet leuk vinden:

Het Oekraïense parlement heeft een belangrijke stap gezet richting een mogelijke aansluiting bij de NAVO. Het parlement verwierp dinsdag de 'niet-aangesloten status' van het land.

De niet-aangesloten status betekende dat Oekraïne zich niet zou aansluiten bij welk militair bondgenootschap dan ook, dus ook niet de NAVO. Dat gaat er misschien wel van komen. En dat niet alleen, mogelijk wordt Oekraïne ook lid van de Europese Unie. Dat is in ieder geval de wens van de Oekraïnse president Petro Porosjenko, die daar nooit een geheim van heeft gemaakt.
Het bijzondere is dat zo'n beetje het hele Oekraïne parlement vóór het verwerpen van de niet-aangesloten status stemde: 303 parlementsleden stemden voor, en slechts 8 leden stemden tegen. Een pijnlijke nederlaag voor Rusland, dictator Poetin en de pro-Russische seperatisten die delen van Oekraïne hebben bezet. En het gaat al zo slecht met Rusland.
Natuurlijk waren er meteen Russische krokodillentranen na de stemming van het Oekraïnse parlement:

Moskou probeert uit alle macht te voorkomen dat de voormalige bondgenoot zich bij de NAVO aansluit. De stap werd door het Kremlin dan ook gezien als "een onvriendelijke stap jegens ons", zo liet de Russische afgevaardigde binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in een reactie weten.

Rusland heeft zich niet te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne. Als het land een bepaalde status wil schrappen, dan moet het Kremlin daar niet moeilijk over gaan zitten doen. De Russen denken misschien dat ze de baas zijn van Oekraïne, maar dat is niet zo, behalve in het oostelijke gedeelte waar ze een bezettingsmacht hebben gestationeerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten