PvdA zet kritische PvdA'ers laag op kandidatenlijst

Geen categoriedec 10 2014, 18:00
Opnieuw geruzie in de partij van Diederik Samsom en Hans Spekman.
Het lijkt wel alsof de machthebbers bij de Partij van de Arbeid niets liever willen dan de partij verder de vernieling in helpen. De PvdA heeft vandaag de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer gepresenteerd, en daar is nogal wat over te doen binnen de partij zelf.
Er staan weinig interessante namen op de lijst: Marleen Barth gaat de kar weer trekken en Ruud Vreeman staat op de tweede plek. Daaronder staan Jannette Beuving, Nico Schrijver en Jopie Noren. Verder dan plek vijf hoeven we niet te kijken, want meer Eerste Kamer-zetels haalt de PvdA niet bij de verkiezingen als we op de peilingen afgaan.
Nou ja, er staat nog één opvallende naam op; die van Co Verdaas, de sjoemelende PvdA-staatssecretaris die één maand na zijn aantreden al opstapte.
PvdA-senatoren Ruud Koole en Guusje ter Horst zijn pisnijdig over de kandidatenlijst. Ze hebben zich zelfs van de kandidatenlijst laten halen omdat ze geen goede plek kregen aangeboden. Koole, die zeer kritisch is op de 'lethargie' van de partijtop van de PvdA, werd op de twaalfde plek gezet en Ter Horst op de tiende plek. Dat zijn onverkiesbare plekken.
Koole heeft een brief naar het partijbestuur gestuurd waarin hij klaagt over de gang van zaken:

In een brief aan het partijbestuur noemt Koole de gang van zaken “onverwikkelijk” en “weinig respectvol”. Het partijbestuur zou hem op een onverkiesbare plaats hebben gezet vanwege de regionale spreiding van kandidaten, maar dat argument noemt hij “heel gezocht”. Volgens Koole spelen “andere, politieke argumenten” een rol bij zijn lage plaats: “Mijn kritische beschouwingen over de koers van de partij worden kennelijk in de huidige partijtop niet gewaardeerd.”

Ter Horst, die volgens NRC in de clinch lag met fractievoorzitter en lijsttrekker Barth, voegt daaraan toe: "Andere partijen hechten aan politici met een staat van dienst, maar bij de PvdA worden een oud-voorzitter en een oud-minister gewipt." Het is wel duidelijk. De partijtop van de PvdA houdt niet van kritiek.
Alle kritische geluiden worden weggecensureerd zodat het net lijkt alsof de PvdA eensgezind is en allemaal achter Samsom en Spekman staat. Het effect is precies het tegenovergestelde. Iedereen kan nu met eigen ogen zien hoe de PvdA-top op een wel heel Noord-Koreaanse wijze omgaat met kritiek. Het is geen wonder dat de PvdA op een historisch lage 11 zetels in de peilingen staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten