Strenge protestanten en moslims even negatief over homo's

Geen categoriedec 05 2014, 16:00
Een behoorlijk verrassende peiling. Of vergelijken we appels met peren?
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat strenge protestanten - die zich dus niet hebben aangesloten bij de PKN - iets negatiever over homo's zijn dan de gemiddelde - in Nederland woonachtige - moslim:

De meerderheid van de moslims en de strenggelovige protestanten in Nederland keurt homoseksualiteit af. 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten (buiten de Protestantse Kerk Nederland) zegt homoseksualiteit iets verkeerds te vinden.

Bij beide groepen is er weinig verschil in opvattingen tussen jongeren en ouderen. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarbij is gekeken hoe door verschillende etnische en religieuze groepen in Nederland wordt gedacht over homoseksualiteit.

Veel mensen dachten ongetwijfeld voor ze dit stuk lazen dat het aantal moslims dat tegen homoseksualiteit is hoger was dan 53 procent. Dat valt dus alleszins mee. Toch geldt voor driekwart van hen dat ze niet willen dat hun eigen zoon (of een andere familielid) homoseksueel is en dus op een dag thuis komt met een partner van hetzelfde geslacht. Met andere woorden, 47 procent van de Nederlandse moslims vindt het prima dat een vreemde homoseksueel is, maar het overgrote deel denkt daar net iets anders over als het een familie-/gezinslid betreft.
Maar toch: 53 procent is allerminst schokkend, zeker als we in aanmerking nemen dat strenge protestanten negatiever zijn. Dat had u ongetwijfeld niet zien aankomen. 58 procent valt overigens nog steeds mee - het betekent dat acceptatie van homoseksualiteit eigenlijk helemaal ingeburgerd is - maar toch, het is vijf procentpunt meer dan onder moslims.
Leuk, geweldig, het valt mee met 'de moslims'. Heel goed. Toch is er een 'maar': de opstellers van het rapport vergelijken appels met peren. Ze hebben het namelijk over 'gewone' moslims tegenover 'strenge protestanten.' Die vergelijking gaat niet op: het moet zijn strenge moslims versus strenge protestanten. De kans is levensgroot dat het percentage strenge moslims dat homoseksualiteit afkeurt flink wat hoger is dan het gemiddelde onder moslims in het algemeen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten