Vliegtuig van Air Asia verdwijnt spoorloos van de radar

Geen categoriedec 28 2014, 9:00
Op het randje van 2014 toch nog een grote vliegtuigramp? We moeten het ergste vrezen.
Nadat eerder dit jaar de MH370 en de MH17 al verdwenen boven respectievelijk de Pacifische Oceaan en oostelijk Oekraïne, zo lijkt vandaag vlucht QZ8501 van Air Asia - van Surabaya, Indonesië naar Singapore - ook te zijn verdwenen. De vlucht kwam niet aan op diens verwachte locatie, en de piloot heeft via de radio nog gevraagd om een omleidingsplan, aangezien het weer wel erg slecht was. Dat is het laatste wat er van de QZ8501 werd vernomen, want vervolgens werd er geen SOS uitgezonden. Het resultaat is nu dat het vliegtuig, met aan boord 162 passagiers vermist wordt.
Allereerst natuurlijk medeleven voor de familieleden van de passagiers. Ik kan me alleen maar voorstellen dat die mensen slechts doodsangsten uitstaan.
Ten tweede; mocht het scenario dat het vliegtuig is neergegaan kloppen, dan lijkt de schuld voornamelijk op Indonesië te rusten. Air Asia heeft immers nog nooit een vliegtuig verloren tijdens een vlucht, de piloot had meer dan 6000 uren op zijn naam staan en is een grote speler op de lokale markt. Indonesië, daarentegen, heeft bepaald niet altijd voor de beste radio-omgeving gezorgd:

However, says [Mike, a Singapore-based aviation expert], “Indonesia is not known for having the best radar coverage and weather radar coverage — they need to update it for both the airports and routes.”

Hoe dan ook heeft Indonesië een groot team aan hulpdiensten uitgevaardigd die momenteel per poot en per luchtvervoer afreizen naar de plek waar de communicatie met het vliegtuig verloren gingen. Die moeten nu achterhalen of de Air Asia-vlucht inderdaad in zee is gestort, of dat zich een alternatief scenario heeft voorgedaan.
Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt hoop ik toch op het tweede. Alhoewel er niet veel hoop op lijkt, staat het vliegtuig hopelijk ergens aan de grond op een onbekende plek. 2014 kent immers al genoeg narigheid met vliegtuigen (of ze nu in zee gestort zijn of neergehaald door Poetinaanbidders), en het verdwijnen van de QZ8501 zou dat rampjaar helemaal compleet maken.
Op pagina 2 een aantal reacties van betrokkenen.
De officiële perstweet van Air Asia:
De reactie van de minister-president van Singapore:
En dit is waar de QZ8501 verdwenen is:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten