Volkskrant roept D66'er uit tot 'invloedrijkste Nederlander'

Geen categoriedec 14 2014, 9:00
Je verwacht het niet.
Ik had het bericht even gemist, maar de Volkskrant heeft zaterdag oud-minister Hans Wijers (D66) uitgeroepen tot de "invloedrijkste Nederlander" van 2014. Wijers, die minister van Economische Zaken was in Paars I en topman bij AkzoNobel, heeft die prijs te danken aan zijn posities bij belangrijke bedrijven als Shell, Heineken, Ajax en het Concertgebouw, aldus de krant.

Wijers is de opvolger van Bernard Wientjes, de werkgeversvoorman die vier jaar op rij de invloedrijkste Nederlander was. Wientjes vertrok dit jaar als voorzitter van VNO-NCW. Wijers wordt in de negende Volkskrant Top 200 gevolgd door Ben van Beurden, de topman van Shell, het machtigste bedrijf van Nederland, en door Niek Jan van Kesteren, de directeur van VNO-NCW.

Het is veelzeggend dat een D66'er, want dat is Wijers nog altijd (wie weet welke belangrijke positie hij nog krijgt dankzij zijn partij), de lijst aanvoert. Nederland begint een D66-land te worden, in ieder geval als je naar het Binnenhof kijkt: links van het midden, eurofiel en met torenhoge belastingen waar de middenklasse onder gebukt gaat.

De voormalig minister en oud-topman zelf vindt zijn invloed ondanks alle belangrijke posten en activiteiten beperkt. Wijers zei eind vorig jaar dat in Nederland het kabinet de besluiten neemt, daarbij gecontroleerd door de Kamer, en ook nog door de pers. "Dan ben ik maar eerste klasse amateurs."

In de peilingen staat D66 er enorm goed voor - voor een partij die niet zo heel lang geleden nog maar drie Kamerleden leverde. Het wordt tijd dat we de D66-hegemonie aanpakken. Alexander Pechtold mag geen premier van Nederland worden, want anders krijgen we straks een top-10 van invloedrijkste Nederlanders met alleen maar D66'ers. Nederland als D66-land, ik kijk er niet naar uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten