Wie zijn ISIS, Al-Nusra en de andere Syrische jihadisten eigenlijk?

Geen categoriedec 21 2014, 11:00
Een bijzonder interessante documentaire die u gezien moet hebben.
Eerder dit jaar maakte Press TV een bijzonder interessante documentaire over ISIS, Al-Nusra en de andere islamistische verzetsgroepen actief in Syrië (en tot op zekere hoogte in Irak). Als u vandaag tijd hebt - en, laten we wel wezen, het is zaterdag dus waarom zou dat niet zo zijn - moet u de film echt even kijken. Press TV heeft namelijk toegang gekregen tot alle grote jihadistische groeperingen... en ook tot enkele kleinere clubs.
Het beeld dat daarbij van ze wordt geschetst lijkt behoorlijk accuraat te zijn.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=38QR4LwORGc[/embed]
Eén van de meest opmerkelijke aspecten van de onderlinge strijd tussen Al-Nusra en ISIS is dat die laatste de eerste echt als ongelovigen beschouwt (of in ieder geval als dodelijke vijand zolang ze zich niet 'bekeren' en het gezag van 'kalief' Abu Bakr al-Baghdadi erkennen) en dat Al-Nusra jihadisten ISIS haten of op zijn minst verafschuwen. Dat is merkwaardig omdat beide groepen luidkeels toegeven een kalifaat te willen vestigen waarin de sharia de wet van het land is en andersdenkenden dus massaal onderdrukt en zelfs vermoord worden.
Waar zit het verschil 'm dan in? Nou, langzamerhand wordt dat duidelijk: Al-Nusra islamisten zijn niet blij met ISIS' gewoonte om iedere andere islamist die niet bij die organisatie hoort af te slachten. Al-Nusra maakt deel uit van Al Qaeda en wil alle salafisten/fundamentalistische soennitische moslims verenigen, of ze nou lid zijn van AN of niet.
ISIS denkt daar net een beetje anders over. Het kalifaat is officieel uitgeroepen en wordt gerund door Al-Baghdadi. Een ieder die zijn kalifaatschap niet accepteert is automatisch ofwel een huichelaar, ofwel een ongelovige, en moet dus dood. Daarom jaagt die groep massaal soennitische moslims over de kling. Als alleen christenen, Koerden, joden en sjiieten het slachtoffer waren van ISIS' geweld had Al-Nusra het prima gevonden, maar helaas, dat is niet het geval; zelf lopen ze ook gevaar als ISIS deze strijd wint. En dus schijten ze van angst in hun broek.
Zélf mensen 'ongelovig' noemen en afslachten is prima, maar het is wat minder vermakelijk als een ander dat bij jou doet.
Tenslotte wordt duidelijk uit de documentaire - en dit is het meest zorgwekkende eraan - dat ISIS veruit de machtigste jihadistische groepering is in Syrië (en Irak). De andere organisaties komen qua kracht en kennis (van oorlogvoeren) niet eens bij hen in de buurt. Het Al-Nusrafront probeert het wel, maar slaagt er niet eens bijna in, wat niet zo vreemd is aangezien ISIS vele malen rijker is.
Ja. Deze oorlog duurt vrijwel zeker veel langer dan we een paar maanden geleden nog hoopten. Dit wordt op zijn best een jarenlange strijd en mogelijk heb je het zelfs over een periode van enkele decennia - ook al omdat ISIS druk bezig is om jonge soennitische kinderen te indoctrineren met haar haatideologie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten