Witte Huis laat CIA vrijuit gaan in martelschandaal

Geen categoriedec 10 2014, 13:00
Je hebt slechte pr en je hebt onwijs slechte pr.
Toen bekend werd dat de CIA veel meer mensen heeft gemarteld - en op meer manieren - na de aanslagen van 11 september 2001 merkte onze eigen Frank Verhoef terecht op dat Amerika's vijanden die informatie ongetwijfeld buitengewoon graag zouden gebruiken om het land in diskrediet te brengen. Zoals hij gisteren terecht stelde, moeten we ervoor waken om daar al te zeer in mee te gaan. Als puntje bij paaltje komt strijdt Amerika voor onze waarden en principes... en daarmee dus eigenlijk voor ons. Het is buitengewoon gevaarlijk om zo'n belangrijke bondgenoot te laten vallen. Dat moeten we dus niet doen.
Het zou daarbij alleen wel handig zijn als onze Amerikaanse vrienden ons daar een handje bij zouden helpen, bijvoorbeeld door de verantwoordelijke individuen te bestraffen voor hun daden (die duidelijk in strijd met allerlei internationale verdragen zijn). Helaas is dat niet zo:

Het Witte Huis geeft geen gehoor aan oproepen van mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties om te kijken of verantwoordelijken kunnen worden vervolgd, schrijft persbureau Bloomberg. De voorvechters van de mensenrechten vestigen hun hoop dan ook meer op civielrechtelijke zaken in de Verenigde Staten, of vervolging in de landen waar de CIA er clandestiene gevangenissen op nahield.

Ben Emmerson, van de VN, zegt terecht dat het probleem veel dieper gaat dan de VS willen toegeven.

"Er was een duidelijk beleid opgesteld op hoog niveau in de regering van Bush dat systematische misdaden en grove schendingen van de mensenrechten toestond. De individuen verantwoordelijk voor deze criminele samenzwering moeten worden berecht, en zouden straffen moeten krijgen die horen bij dergelijke misdaden."

Juist omdat het gebruik van marteltechnieken om informatie te ontlenen aan terrorismeverdachten systematisch was is het van het grootste belang dat de Amerikaanse justitie ingrijpt.
Lees verder op pagina twee: het Witte Huis probeert deze affaire te begraven plus een video over martelpraktijken in Guantanamo Bay.
Natuurlijk zorgt het systematische karakter ervan er juist ook voor dat het Witte Huis zijn hoofd liever in het zand steekt. De kans is namelijk groot dat belangrijke personen ervan op de hoogte waren en zelfs toestemming hebben gegeven om gevangenen te martelen. Niet zo gek dus dat men dit zo snel mogelijk probeert te begraven. Zo laat justitie weten dat men er in het verleden naar heeft gekeken, maar dat er hoegenaamd niet genoeg bewijs is om over te gaan tot vervolging. Ook zegt de huidige baas van de CIA, John Brennan, dat dit soort praktijken vanaf nu niet meer zullen voorkomen; ja, ja, alles wordt opeens - zomaar - stukken beter.
Leuk geprobeerd, maar er is niemand die daar in trapt. Veel mensen zijn goedgelovig, maar niet zo naïef als een pasgeboren baby. Je verandert dit soort zaken niet zomaar, zeker niet als een man die marteltechnieken in het verleden gepassioneerd verdedigde, de al eerder genoemde Brennan, sindsdien alleen maar belangrijker is geworden en zelfs gepromoveerd is tot CIA-baas. Amerika kan het vertrouwen van haar eigen volk én van de internationale gemeenschap alleen terugwinnen door openheid van zaken te geven, niet door de boel te begraven.
Amerika is een democratie en zegt de mensenrechten niet alleen te garanderen in eigen land, maar ze ook in andere delen van de wereld te verdedigen. Dat klinkt heel aardig, maar het wordt wat ongeloofwaardig als ze de daad vervolgens niet bij het woord voegt als haar eigen mensen zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid.
Hier een (oudere) video over de marteltechnieken die de Amerikanen gebruikten in Guantanamo Bay.
[embed]http://www.youtube.com/watch?v=HCUzHnVeI10[/embed]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten