Artikel50 gaat op in VoorNederland (VNL)

Geen categoriejan 27 2015, 22:18
Het was al een beetje onrustig in 'klein rechts' land, maar vandaag wordt duidelijk waarom: Artikel50 is per direct opgegaan in VoorNederland (VNL).
VNL, vorig jaar opgericht door Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes, is een échte klassiek-liberale partij die de rechtsliberale mantel van de VVD wil overnemen. Of dat lukt blijft vooralsnog een groot vraagteken, maar ze proberen het in ieder geval.
Artikel50 presteerde alles behalve beroerd bij de Europese verkiezingen van vorig jaar (oprichter Daniël van der Stoep en co. kregen maar liefst 25.000 stemmen, wat echt heel aardig is voor een extreem jonge partij), maar nadien ging het daar mis. De leiding botste met elkaar, het bestuur werd in één keer afgezet door voorzitter Van der Stoep, en massa's leden lieten weten dat ze er niet langer bij wilden horen.
Toch heeft Artikel50 nog altijd honderden leden... die nu geadviseerd worden om onmiddellijk over te stappen naar VNL. Als die leden dat advies ter harte nemen betekent dat natuurlijk een flinke nieuwe aanwas voor VNL... en dat in een paar dagen tijd.
Van Klaveren zegt het volgende over de fusie:
"Artikel50 en VNL streven beide naar zeer lage belastingen, forse investeringen in veiligheid, een restrictief immigratiebeleid en ontmanteling van de EU. De bundeling van krachten versterkt de klassiek-liberale boodschap in de politiek en gaat de versnippering op rechts tegen."
Misschien dat het enigszins ironisch aandoet dat een man die uit de PVV is gestapt zegt dat hij de versnippering op rechts wil tegengaan, maar ik denk daar toch een beetje anders over. De PVV is namelijk helemaal niet rechts. Het heeft enkele rechtse standpunten, maar grosso modo onderschrijft het de sociaaldemocratie volledig. VNL doet dat niet en voegt dus echt iets toe. Artikel50 stond ongeveer voor hetzelfde (ontmanteling EU, kleine overheid, lage belastingen, veel individuele vrijheid) en dus is het prima te verdedigen dat de versnippering nu wordt tegengaan, terwijl er bij de breuk van Van Klaveren en Bontes met de PVV feitelijk geen versnippering, maar een heroriëntatie was.
Het wordt interessant om te zien waar dit heen gaat. Het verleden heeft bewezen dat het bijzonder moeilijk is voor een nieuwe rechtse partij om door het glazen plafond te breken én om de boel lange tijd bij elkaar te houden. Gelukkig (ja, gelukkig: het is prima voor Nederland als er een [paar] echte klassiek-liberale partijen zijn die iets van invloed hebben) denk ik dat de heren van VNL daar mogelijk wél toe in staat zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten