Bezoek koning aan Saoedi-Arabië is een wanstaltige vertoning

Geen categoriejan 24 2015, 13:00
Waarom medeleven tonen aan een extreemislamitisch regime?
'Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaan vandaag naar de Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen,' aldus het AD. De reden is dat ze duidelijk willen maken dat ze groot respect hadden voor de koning en het maar wat vreselijk vinden dat hij niet meer is.
Let wel, we hebben het dus over een koning die het prima oké vond dat een liberaal als Rafi Badawi veroordeeld werd tot 1000 zweepslagen omdat mensen onvriendelijke opmerkingen hadden gemaakt op zijn website over het regime en de radicale islam.... en over het regime dat het ge-wel-dig normaal vindt om vrouwen te stenigen... en critici stelselmatig te martelen. Is dat dan alles? Welnee, als ik wil kan ik nog even doorgaan met het opsommen van alle misdaden tegen de menselijkheid die het Saoedische regime onder de 'inspirerende' leiding van koning Abdullah allemaal begaan heeft.
Als Nederlandse koning moet je werkelijk van lotje getikt zijn als je vervolgens naar het rouwbeklag van die man gaat. Toch is dat precies wat Willem-Alexander doet. En hij gaat niet eens alleen, welnee, hij neemt maatje Koenders lekker met zich mee. Want Nederland moet wel laten blijken dat het pal achter het Saoedische koningshuis staat!
Godzijdank ben ik niet de enige die dit absoluut niet vindt kunnen. Zoals het eerder genoemde AD duidelijk maakt hebben zowel Wilders als Pechtold (huh, wat?) het bezoek van de koning bekritiseerd. Pechtold vindt dat de koning zich had moeten afmelden ('te veel sneeuw!') en dat het afdoende was voor Koenders om de reis te maken. Wilders gaat verder: hij vindt dat onze overheid helemaal niet gerepresenteerd moet worden bij dit rouwfestijn:

"Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS."

Zoals ik hierboven ook al aangeef ben ik het daar honderd procent mee eens. Het is belachelijk - nee, wanstaltig - dat de Nederlandse regering zich hiervoor laat lenen. Saoedi-Arabië is een islamistische theocratie, haar burgers worden van jongs af aan geïndoctrineerd met het extreemistische wahabisme, atheïsten worden behandeld als terroristen, vrouwen worden gestenigd, en ga zo maar door. Als Nederland de mensenrechten echt tot kernpunt van zijn buitenlands beleid wil maken volstaat een vriendelijk briefje waarin de nieuwe koning gevraagd wordt om grootschalige hervormingen in te voeren zodat de waardigheid van ieder individu voortaan gewaarborgd wordt in Saoedi-Arabië. Het geeft geen pas om de koning naar Riyadh te laten afreizen om net te doen alsof Abdullah een moderne, mensenrechten-respecterende heerser was. Dat was hij niet... en Nederland moet daar duidelijk over zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten