Dijsselbloem: heus, Griekse schulden gaan we niet kwijtschelden

Geen categoriejan 20 2015, 21:00
De eurogroepvoorzitter zuigt weer eens wat uit zijn dikke duim.
Gaan Nederland en andere Europese landen de Griekse schulden kwijtschelden? Nee, voor nog geen cent, als we eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) mogen geloven. Vandaag heeft hij tegen RTL Z gezegd dat er geen sprake is van de kwijtschelding van Griekse schulden.

Volgens Dijsselbloem is er onder de eurolanden totaal geen draagvlak voor het kwijtschelden van schuld. Landen moeten schulden gewoon terugbetalen, is de opstelling.

Wel is een nieuwe schuldverlichting mogelijk. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door Griekenland meer tijd te geven de schuld af te betalen of door de rente te verlagen.

Krijgen we dat geld dan toch nog terug mét rente? Mwoah. Dit moeten we gewoon zien als een dreigement aan het adres van Griekenland. Meer niet. In het land hebben ze aanstaande zondag verkiezingen, en die verkiezingen beloven nogal spannend te worden als het gaat om de toekomst van Griekenland in de EU. De EU-kritische en radicaal-linkse partij Syriza zou zomaar de verkiezingen kunnen winnen en vervolgens in de regering belanden.
Als de nieuwe Griekse regering opnieuw wil onderhandelen, dan rust daar geen taboe op, aldus Dijsselbloem. Oftewel: na aanstaande zondag is alles weer anders en kunnen de schulden gewoon worden kwijtgescholden. Let maar op. Overigens zegt Dijsselbloem dat hij zich niet voorbereidt op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Een vertrek zou "zeer ongewenst" zijn. Ja ja.
Dat is natuurlijk helemaal niet ongewenst. Het is in het belang van de landen die zich financieel verantwoordelijk gedragen dat Griekenland uit de EU wordt geknikkerd. Waarom zouden wij ons nog langer laten gebruiken als de pinautomaat van Europa? Hoe dan ook: het belangrijkste is dat we dat geld terugkrijgen. Misschien dat we nog heel even moeten wachten met het uit de EU knikkeren van Griekenland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten