EU: nieuwe sancties tegen Rusland na geweld in Marioepol

Geen categoriejan 27 2015, 12:00
De Russische economie krijgt weer een paar zware klappen te verduren dankzij oorlogshitser Vladimir Poetin.
Het zat eraan te komen: de Europese regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen zijn van plan nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland na een uitbarsting van geweld in een woonwijk in de Oekraïense stad Marioepol. Bij dat geweld door pro-Russische seperatisten kwamen minstens tien burgers om het leven, en waarschijnlijk zelfs dertig. Sancties dus, door de Europese landen:
De EU-leiders geven de ministers van Buitenlandse Zaken die donderdag bijeen komen in Brussel voor spoedoverleg, de opdracht om "de situatie te evalueren en om passende maatregelen te overwegen, in het bijzondere verdere beperkende sancties".
Volgens de EU, die de raketaanval op Marioepol scherp veroordeelt, is er groeiend bewijs dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt. De EU-leiders roepen Rusland op om de acties van de separatisten te veroordelen.
De oorlog in Oekraïne - het oosten van het land is bezet door de seperatisten - is al negen maanden aan de gang en heeft inmiddels al aan 5.000 mensen het leven gekost. Hoelang gaat dit nog duren? Het is van essentieel belang dat de Russische president Vladimir Poetin stopt met zijn oorlogshitserij en zijn steun aan de seperatisten intrekt.
De sancties zijn vervelend voor de inwoners van Rusland omdat de roebel steeds minder waard wordt, maar de sancties zouden er niet zijn als Poetin zich zou gedragen. Het kan de Russische dictator kennelijk weinig schelen wat er met zijn volk gebeurt. Poetin wil maar één ding en dat is zijn invloed over Oost-Europa vergroten door steeds meer gebieden te bezetten en te laten aansluiten bij Rusland.
Dat mag hij best willen, maar dan vindt hij wel het Westen tegenover zich. Ik hoop dat de sancties zo'n enorme molensteen worden om de nek van Poetin dat hij niet anders kan dan ophouden met zijn expansiedrift. En als de sancties niet werken, moeten er andere, strengere maatregelen volgen om Oost-Europa te kunnen blijven behoeden voor Russische invloeden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten