Grieken tegen Dijsselbloem: F*ck you

Geen categoriejan 30 2015, 19:00
Oh, en bedankt voor de hulp hè!
Je gelooft het niet, maar de nieuwe Griekse machthebbers hebben het echt he-le-maal gehad met het IMF, de EU en - nou ja - onze eigen minister Dijsselbloem. Zie dit bericht in de krant voor wakker Nederland:
De nieuwe Griekse regering wil niets meer te maken hebben met de trojka van EU, IMF en ECB. De Grieken willen evenmin een verlenging van het huidige hulpprogramma, dat eind februari afloopt.
Dat was de boodschap die minister Jeroen Dijsselbloem vandaag in Athene kreeg na een ontmoeting met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis.
Eerder deze week berichtten wij al dat Syriza, de partij die de afgelopen verkiezingen heeft gewonnen en de nieuwe premier levert, de Griekse arm is van het Kremlin. Poetins adviseurs en hoge medewerkers hebben Syrizas strategie bepaald. Feitelijk zijn Tsipras en zijn vrienden bought and paid for door Poetin.
Daarom is het allerminst verrassend dat Tsipras en Varoufakis Dijsselbloem nu de middelvinger geven. Rusland wil namelijk dat de Europese Unie uit elkaar valt. De autocraat pur sang Poetin wil dat doel bereiken door individuele lidstaten tegen elkaar op te zetten en een agressief nationalisme aan te wakkeren. Grieken moeten een hekel krijgen aan Duitsers, Duitsers een hekel aan Grieken en Fransen, en ga zo maar door. Hoe groter de onderlinge haat, hoe beter wat Poetin betreft.
De reden? Op die manier kan de Russische president Oost-Europa zonder problemen domineren. Als West-Europese landen elkaar naar het leven staan kunnen ze immers geen vuist tegen hem maken en kan hij dus doen en laten wat hij wil - wat neerkomt op de restauratie van de Sovjet Unie.
De nieuwe Griekse regering doet precies wat Poetin wil. Tsipras en co. vertellen Dijsselbloem op niet mis te verstane wijze waarin hij zijn afspraken kan steken, zeggen dat ze schuldeisers (in ieder geval voor 50 procent) niet terug zullen betalen, ontketenen nationalisme in eigen land en wakkeren er haat aan voor alles wat Europees (en in het bijzonder Duits! is), en dwingen nu een situatie af waarbij het ongeveer onmogelijk wordt voor Europas grootste eurofielen om Griekenland nog bij de EU te houden. Mocht ze dat op de één of andere manier voorlopig wél lukken dan gaat dat vrijwel zeker ten koste van veel goodwill van West-Europese burgers die het niet fijn vinden dat hun zuurverdiende belastinggeld wéér over de balk wordt gesmeten om die luie, hypocriete Grieken te 'helpen.'
Gevolg: de onrust neemt sowieso toe. Of Griekenland wordt uit de euro gedwongen - wat in meer landen voor problemen zal zorgen, alleen al omdat burgers dan zullen eisen dat zij er ook uitstappen ("het kan!" immers) - of het blijft erin, maar burgers uit andere EU-landen moeten vervolgens kromliggen om de Unie in stand te houden. En Poetin en zijn Griekse maatjes maar lachen en gillen van plezier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten