Gronings Statenlid stapt uit PVV, verhuist naar VNL

Geen categoriejan 07 2015, 8:01
Een gevoelige klap voor Wilders.
Het Gronings Statenlid Matthijs Jansen heeft zijn fractiegenoten van de PVV gisteravond laten weten dat hij uit de partij stapt en lid wordt van VNL, de nieuwe partij van ex-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes.
In zijn brief aan zijn collega's legt Jansen uit dat hij gewacht heeft tot intern bekend werd gemaakt hoe de nieuwe verkiezingslijst eruit zou komen te zien, zodat hij er niet van beschuldigd wordt dat hij alleen maar overstapt uit rancune: hij kreeg de tweede plek aangeboden op de lijst en zou zijn baan dus niet verliezen na de volgende Provinciale Statenverkiezingen.
Leuk, maar hij laat zich daar niet door overtuigen. Waarom hij uit de partij stapt? De PVV heeft de SP op economisch vlak "links ingehaald" en radicaliseert steeds verder wat de islam betreft:

Nu bijna negen jaar later kan ik niet anders concluderen dat er van deze rechtse economische agenda weinig meer over is. De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald. Geen partij houdt bijvoorbeeld zo vast aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar als de PVV. Wellicht slim vanuit het perspectief van electoraal gewin, maar feitelijk onhaalbaar en niet van deze tijd. Ondanks toezeggingen van dhr. Wilders tijdens een bezoek aan Groningen dat de PVV haar oude uitgangspunten weer zou oppakken, lijkt deze 'nieuwe' koers herbevestigd. Ook het vertrek van de kamerleden Bontes en van Klaveren, de weldenkende rechtervleugel van de partij, onderschrijft dit beeld.

Over de tweede reden (radicalisering) schrijft hij het volgende:

Daarnaast heeft er een verharding van de standpunten omtrent de islam plaatsgevonden. Waar in 2006 nog werd gepleit voor een quotum voor nieuwe moskeeën, dienen deze gebedshuizen nu 'en masse' te worden afgebroken. Hiermee, maar vooral ook met de toon van het debat, heeft de PVV zichzelf verdoemd tot de oppositie.

Jansen treedt hiermee in de voetsporen van het Gelderse Statenlid Marc van Kampen, die eind december al liet weten om vergelijkbare redenen over te stappen naar VNL.
Een gevoelige tik voor Wilders. Jansen werd vertrouwd en de leiding van de PVV wilde hem maar wat graag bij de partij houden getuige zijn tweede plek op de kieslijst. Altijd vervelend als zo'n type opstapt, maar al helemaal als hij zich vervolgens bij je concurrent voegt (die deels ook uit oud-PVV'ers bestaat die het niet eens zijn met de lijn van de partij en die steeds groter en succesvoller wordt). Nu doet die partij niet mee aan de Statenverkiezingen, maar toch: hoe meer momentum VNL genereert, des te groter de kans dat die partij een rol van formaat kan spelen bij de volgende Kamerverkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten