Imam Aboutaleb spreekt geloofsgenoten streng toe

Geen categoriejan 25 2015, 15:00
De imam/burgemeester is helemaal los.
Het heeft even geduurd (tot na de aanval op Charlie Hebdo om precies te zijn), maar Ahmed Aboutaleb - de PvdA-burgemeester van Rotterdam - is dan eindelijk helemaal losgegaan op zijn geloofsgenoten die er nogal achterlijke denkbeelden op nahouden. Eerder kwam hij in het nieuws door te zeggen dat moslims die het Westen haten gewoon moeten "oprotten": ga dan maar naar het door ISIS-bezette gebied, lever je paspoort in en vraag een nieuwe aan bij 'kalief' Abu Bakr al-Baghdadi.
Nu is hij terug in het nieuws doordat hij deze woorden onlangs herhaalde in een moskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Elsevier legt uit:

'Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken,' zei hij tegenover ongeveer 250 toeschouwers.

De bijeenkomst in de moskee werd georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, een koepelorganisatie van islamitische organisaties in de regio Rotterdam, en was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te laten gaan.

De reden dat Aboutaleb aanwezig was? Hij voelde zich gedwongen om tekst en uitleg te geven over zijn uitspraken omdat sommige islamitische Rotterdammers kritisch op hem hadden gereageerd. Hij zou te hard zijn geweest ten opzichte van zijn geloofsgenoten, wat in hun ogen natuurlijk verboten is. Aboutaleb deed - heel dapper - geen stap terug en herhaalde zijn boodschap nog maar een keer: ga weg als het je hier niet bevalt.
Fantastisch dus dat Aboutaleb stug blijft doorgaan, maar toch bekruipt mij een beetje een ongemakkelijk gevoel. De burgemeester is namelijk weliswaar hard ten opzichte van wannabe jihadisten, maar ik hoor hem nog steeds niet zeggen dat de islam een reformatie nodig heeft. Ter vergelijking, de president van Egypte - Al-Sisi - deed dat eerder wél. Het is mij een raadsel waarom Aboutaleb dat niet aandurft. Is hij bang voor meer kritiek of is hij van mening dat de conservatieve islam - die de broedplaats is van de Radicale Islam - prima in orde is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten