Links is kleiner en verdeelder dan ooit

Geen categoriejan 26 2015, 16:00
De linkse partijen slaan nog geen deuk in een pakje boter.
Ik zou bijna medelijden gaan krijgen met partijleiders als Diederik Samsom en Emile Roemer. Als het me echt iets zou kunnen schelen dat het slecht gaat met links. Volgens Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, is het linkse blok kleiner en verdeelder dan ooit. Daar zijn twee redenen voor: de linkse kiezer is verdeeld over talloze linkse partijen en de onderlinge verschillen binnen links zijn enorm.
"Links heeft de wind tegen. Aan de rand van het linkse blok lekt het weg: de SP kampt met kiezers die overstappen naar Wilders' PVV. D66 kun je alleen nog met de nodige moeite tot links rekenen. En binnen links zijn de onderlingen verschillen groot. Neem alleen al Europa. De afstand tussen SP en D66 is hemelsbreed," aldus Voerman. Wat betreft dat laatste heeft Voerman gelijk, maar D66 is natuurlijk wel degelijk in alle opzichten een linkse partij.
Voerman legt de vinger op de zere plek als hij zegt dat samenwerking "altijd moeilijk [is] geweest voor links". "In 2011 schreeuwde heel links moord en brand over Rutte I, het kabinet dat gedoogd werd door de PVV. Maar het lukte niet om bij de Provinciale Statenverkiezingen één lijn te trekken. Dat was een curieus zwaktebod." De linkse partijen zijn als de dood kiezers aan elkaar te verliezen als ze echt met elkaar zouden samenwerken, dus is en blijft het ieder voor zich.
Voor de rechtse kiezer is dat natuurlijk heel fijn: ze hoeven niet bang te zijn dat links echt heel groot wordt in Nederland. De PvdA "maakt een structurele neergang door", en dat zien we wekelijks in de peilingen. De sociaal-democraten van Samsom zouden nog maar elf, misschien twaalf zetels halen. Voerman zegt daarover: "Vroeger, nog niet zo lang geleden, was de sociaal-democratie de dominante kracht op links. Volgens de huidige peilingen is zowel SP als D66 groter, veel groter zelfs dan de PvdA. Naar twee kanten verliest de PvdA. Dat illustreert de structurele zwakte."
Voerman denkt dat een nieuwe PvdA-leider de partij weer groter zou kunnen maken in de peilingen, maar ik heb daar absoluut geen vertrouwen in. Ik denk dat de PvdA ten dode is opgeschreven, en daarmee eigenlijk het traditionele linkse blok. Er zullen altijd linkse kiezers blijven, maar steeds meer van die linkse kiezers zien niks in partijen als de PvdA die de grenzen wagenwijd openzetten voor nieuwe immigranten en die steeds weer de belastingen verhogen voor de middenklasse. Het is een keer afgelopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten