'Mike Huckabee doet mee om Jeb Bush te helpen'

Geen categoriejan 06 2015, 7:59
Waarschijnlijk niet bewust, maar onbewust helpt hij Bush 3 om te winnen.
Glenn Beck, de populaire libertarische (of: conservatieve in de Amerikaanse betekenis van het woord) media-ondernemer, en radio- en tv-presentator heeft gisteren enkele bijzonder zinnige dingen gezegd over Mike Huckabee.
Zoals Tim eerder al berichtte doet de oud-pastoor, oud-gouverneur en oud-presentator bij Fox mee aan de verkiezingen. Hij merkte toen op:

Tipje van de sluier: Huckabee gaat het niet worden. De man is een predikant enwas ronduit haatdragend over homoseksuelen (“I feel homosexuality is an aberrant, unnatural, and sinful lifestyle“). Hij is zelfs voor de Republikeinse Partij veel te radicaal en te religieus, en zal het in de voorverkiezingen daarom weliswaar goed doen bij een bepaald Republikeins electoraat, maar voornamelijk het deel electoraat wat steeds grijzer, ouder en kleiner wordt.

In Tims ogen is het weliswaar een kansloze, maar toch ook een leuke missie. "Maar ook zonder de commerciële bijbedoelingen is het sowieso leuk dat Huckabee meedoet, want een afwisselend deelnemersveld zorgt voor sprankelende debatten. Het maakt het hele spektakel een stuk leuker om te aanschouwen als politieke Amerika-junkie."
Glenn Beck heeft daar - mijns inziens terecht - een ietwat andere visie op. Kijk de video hieronder maar:
(De geweldenaar) Ted Cruz is - wellicht samen met Rand Paul - de grote favoriet van Tea Party-activisten. Jeb Bush, de beoogde opvolger van de Bush-dynastie, staat bekend als gematigd en niet bepaald streng religieus. Als hij de verkiezingen wil winnen moet hij er dus voor zorgen dat de 'religieuze stem' verdeeld wordt, wat kan als er verschillende 'streng religieuze' mensen meedoen. De eerste is Huckabee - die veel evangelicals aan zich zal verbinden - en de tweede is Rick Santorum - die juist gesteund wordt door veel katholieken. Als die twee kandidaten veel stemmen weghalen bij Ted Cruz is hij buitenspel gezet.
Natuurlijk hebben we Rand Paul dan ook nog, maar die kan kapot worden gemaakt door middel van een heftige - door de media gesteunde - smeercampagne. Denk daarbij aan de strijd tussen Lyndon B. Johnson en Barry Goldwater: de Republikeinse kandidaat wordt weggezet als een engnek die de hele overheid wil afschaffen et voila, de Democraat wint omdat hij de enige is die 'redelijk' overkomt.
Strategisch gezien is Huckabees aankondiging dus vooral van belang voor Jeb (en in zekere mate voor Mitt Romney, aangenomen dat die het establishment alsnog achter zich kan krijgen nu een Bush meedoet). Deze Bush-zoon maakt alleen kans op de leiderschapsmantel als de échte conservatieve stem verdeeld is, wat dan ook de reden is dat we alles behalve geschokt hoeven te zijn dat de Huckster wéér de politieke ring instapt (en daar een goedbetaalde baan bij Fox voor opoffert).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten