Minister Opstelten houdt wel van een cover-up

Geen categoriejan 13 2015, 12:00
Hij heeft de oplossing voor een groot probleem klaar liggen maar doet er niets mee.
RTL Nieuws heeft vandaag een bijzonder interessant verhaal gepubliceerd over minister Opstelten. Het begint als volgt:

Twee jaar geleden verdween een alarmerend politierapport onderin een la van de minister van Veiligheid en Justitie. Het rapport onthult dat criminelen structureel inbreken bij kentekenplaatfabrikanten en zo tienduizenden blanco kentekenplaten bemachtigen.

Omdat bij zo'n inbraak ook twee persen zijn ontvreemd, mag je aannemen dat een bende kentekens op aanvraag levert.

Het idee achter dit misdrijf? Stel: een crimineel wil een zwarte BMW gebruiken om een aanslag uit te voeren op een concurrent. Wat doet de bende die de persen gestolen heeft? Die gaat in één of andere stad op zoek naar zo'n auto met kenteken, kopieert het nummerbord en zet dat op een eigen, gestolen BMW. De aanslag wordt uitgevoerd waarna de burger ineens van zijn bed wordt gesleept omdat hij hoegenaamd betrokken is bij het misdrijf.
Of: een misdadiger kopieert het kenteken van een burger en hoeft zich daarna geen zorgen te maken over de maximale toegestane snelheid: boetes komen namelijk terecht bij de burger wiens nummerbord hij heeft gestolen.
Het door RTL genoemde rapport gaat over dus over deze materie. Journalist Siebe Sietsma wilde het graag inkijken, maar dat werd continu tegengehouden door het ministerie. Waarom? Iedereen weet toch dat het klonen van kentekens een serieus probleem is? Geef dat rapport nou gewoon vrij!

Afgelopen mei vroeg RTL Nieuws beleefd of de minister dat rapport uit de la wilde halen, zodat wij erover konden publiceren. Dat proces kostte ons veel moeite en het ministerie de maximale dwangsom van €1260,- voor het overschrijden van alle wettelijke termijnen. Maar na een half jaar wachten kregen we uiteindelijk deze linker pagina.

Hier is de pagina:
Screen Shot 2015-01-13 at 11.37.08
Zo ziet het hele 'vrijgegeven' rapport eruit. Het is één grote zwarte bende. Geen mens die er iets mee kan.
Goed dachten de journalisten van RTL, misschien dat het allemaal geheime informatie betreft. Wie weet. Via via kregen ze uiteindelijk het originele rapport in handen, dus zonder censuur.
En wat bleek? Het gecensureerde deel betrof oplossingen voor het probleem. Volgens de opstellers van het rapport koste het maar een paar euro om er iets aan te doen en zou het de staat miljoenen opleveren. En dat is niet alles: het kon ook razendsnel worden gefikst.
Je zou denken: appeltje-eitje. Helaas blijkt dat niet zo te zijn. De minister heeft er namelijk niets mee gedaan. De goedkope, simpele oplossingen zijn totaal genegeerd. Door Opstelten.
Dat is dus waarom RTL een zwaar gecensureerd document in handen kreeg: het ministerie schaamde zich kapot omdat het te lui is om iets aan dit probleem te doen en probeerde Opsteltens incompetentie dan wel luiheid onder het tapijt te vegen. Zoals Sietsma het samenvat:

Opstelten onderneemt dus geen actie tegen een wijdverbreid en schadelijk crimineel fenomeen. Hij overschrijdt de wettelijke termijnen om informatie daarover te verstrekken. En als hij uiteindelijk toch levert, zijn die documenten zo gezwart dat het meer lijkt op een cover-up uit de doelgroep van de Justitieminister dan een poging te voldoen aan de wettelijk verplichte transparantie. De pers gepiepeld.

Wordt het niet eens tijd dat de Tweede Kamer het vertrouwen in Opstelten opzegt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten