'Moslimterroristen staan klaar om aanslagen te plegen in Nederland'

Geen categoriejan 17 2015, 15:00
De jihad komt waarschijnlijk naar Nederland.
Tenminste, dat is wat een bron binnen een Europese inlichtingendienst vrijdag tegen CNN vertelde. Volgens de bron telt west-Europa op dit moment een stuk of twintig slapende terreurcellen die elk moment kunnen toeslaan. In totaal zou het gaan om tussen de 120 en 180 terroristen.
Ziekmakend natuurlijk - helemaal als je beseft dat de politie toegeeft niet voorbereid te zijn op een terroristische aanval - en bijzonder zorgwekkend. Zeker ook omdat de bron Nederland als één van de mogelijke doelwitten noemt.

Frankrijk, Duitsland, België en Nederland moeten voorbereid zijn op de mogelijkheid van aanslagen door de terreurcellen. In België is de dreiging op dit moment acuut, maar dat geldt mogelijk ook voor Nederland. Het is de eerste keer dat ons land zo nadrukkelijk wordt genoemd.

"De zorg over deze slapende cellen in Europa is op dit moment enorm groot," aldus de bron. "De huidige situatie is als een auto-ongeluk dat zich in slowmotion voor onze ogen voltrekt."
Minister Opstelten zei eerder al dat hij zich ernstig zorgen maakt over een mogelijke aanval, maar heeft het dreigingsniveau nog niet veranderd. Volgens hem is de kans op een aanslag "substantieel" maar is er geen concrete dreiging. Met andere woorden, de inlichtingendiensten zijn niet op de hoogte van een specifiek plan van moslimextremisten om iets te doen.
Klinkt leuk, maar het is de vraag of dit komt doordat zo'n plan niet bestaat óf doordat de inlichtingendiensten mogelijke terroristen gewoon niet goed genoeg in de gaten houden. Het is triest om te zeggen, maar de komende weken en maanden zullen we ongetwijfeld ontdekken wat het geval is afhankelijk van of er een succesvolle aanslag wordt gepleegd of dat alle mogelijke terreuracties verijdeld worden zoals (tot nu toe) gebeurd is in België en Duitsland.
We kunnen helaas in ieder geval zeker zijn van één ding: we zullen lange tijd moeten leven met de constante dreiging van een terreuraanslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten