Nederland asielzoekersland

Geen categoriejan 28 2015, 12:00
Het aantal asielzoekers in Nederland is met 66 procent gestegen.
Zeg, wilde het kabinet de instroom van asielzoekers niet beperken? Watskebeurt?
Nu.nl legt uit:
"Het aantal asielzoekers in Nederland in 2014 is ten opzichte van het jaar ervoor met 66 procent gestegen. Het is het hoogste aantal sinds 2002. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal vroegen in 2014 in Nederland 24.000 mensen asiel aan. Het ging daarbij vooral om Syriërs en Palestijnen uit Syrië. Het aantal aanvragen uit het door de burgeroorlog verscheurde Syrië steeg tot 9.500. Daarmee vormt dit 40 procent van het totaal aantal aanvragen."
Een toename van 66 procent... dat is nogal wat. Je zou er zelfs bijna knettergek van worden: we hebben al 'genoeg' immigranten in ons land, hoe meer erbij komen, hoe groter de kans dat zij niet integreren.
Toch is er een nogal grote 'maar': hoewel het misschien niet prettig is dat er zoveel asielzoekers naar Nederland komen kun je het ze nauwelijks kwalijk nemen. Veel van deze mensen ontvluchten de terreur van zowel Bashar al-Assad als ISIS en Al Nusra. Misschien dat Geert Wilders het belachelijk vindt dat die arme burgers vervolgens naar ons land vluchten, maar ik begrijp het wel. Waar moeten ze anders naartoe? Naar één van de vele buurlanden waar het a) ook onrustig is en/of b) de levensstandaard alles behalve indrukwekkend is?
Net als de partij VoorNederland (VNL) van Joram van Klaveren en Louis Bontes zie ik het liefst dat die mensen in de regio blijven, maar als ze de oversteek naar Europa toch maken zijn we het ze moreel verplicht om te helpen.
Gelukkig hoeft die opvang in Nederland niet voor onbeperkte tijd te zijn. In theorie kan de staat dit soort mensen een verblijfsvergunning geven voor een paar jaar, maar dan wel met de duidelijke boodschap dat ze na die periode geacht worden terug te verhuizen naar het land van afkomst. (Aangenomen dat het daar dan rustig is, tenminste). Het slaat helemaal nergens op dat we maar al te vaak een zero sum game spelen: tijdelijke opvang is óók opvang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten