Nederlanders massaal de grens over voor goedkope boodschappen

Geen categoriejan 19 2015, 15:00
Boodschappen zijn veel goedkoper in België en Duitsland.
Dat krijg je ervan als het meest linkse kabinet sinds het kabinet-Den Uyl in de jaren 70 steeds weer de accijnzen verhoogt op alcohol, benzine, tabak, etc.: steeds meer Nederlanders doen boodschappen in een van de buurlanden. Daar zijn boodschappen gemiddeld goedkoper door lagere accijnzen en een lagere btw.
Volgens onderzoeksbureau GfK is de 'omzetlekkage' (lees: het percentage Nederlanders in de grensstreek dat niet langer in Nederland boodschappen wil doen) met 15 procent gestegen vergeleken met 2013. Dat is lullig voor de ondernemers in het grensgebied - zij draaien immers steeds minder omzet en zijn genoodzaakt werknemers te ontslaan om boven water te blijven of zelfs helemaal te slutien - maar dat is de schuld van het kabinet.

Gemiddeld doen huishoudens woonachtig in het grensgebied negen keer per jaar boodschappen in het buitenland. Per bezoek wordt er gemiddeld € 34,77 uitgegeven.

En:

Vorig jaar werd 2,54% van de totale levensmiddelenbesteding over de grens uitgegeven. In 2013 was dit 2,20%.

Volgens het onderzoek gaan de Nederlanders in de grensstreek vooral de grens over om wijn, bier en sanitaire producten te kopen. Slimme Nederlanders gooien ook nog even de tank vol als ze in België of Duitsland zijn. De benzineprijzen zijn hier misschien wel laag, maar in de andere is een litertje benzine nog altijd twintig tot dertig cent goedkoper. Dat tikt aan bij een volle tank.
Als het kabinet zo blijft doorgaan met het verhogen van de belastingen, zal het ook voor Nederlanders buiten de grensgebieden interessant zijn om boodschappen te doen in het buitenland. Wat mij betreft gaan we dat nog veel vaker doen met z'n allen. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat we het kabinet moeten laten merken dat we het niet pikken dat hardwerkende Nederlanders steeds verder worden uitgemolken om PvdA-beleid uit te voeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten