Nederlandse Syriëganger veroordeeld tot 18 maanden cel

Geen categoriejan 27 2015, 21:00
Maar anderhalf jaar?
In hoger beroep is Syriëganger Omar H. veroordeeld tot 18 maanden cel. In eerste aanleg werd hij nog veroordeeld tot een jaar waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het verschil tussen de twee uitspraken: de eerste rechter achtte het bewezen dat Omar een "misdrijf" wilde plegen, maar niet een aanslag, de tweede vond dat het laatste het geval ook was.
En dat is niet zo gek aangezien Omar opruiende teksten en video's plaatste - natuurlijk van, voor en door radicale moslims - en ook nog eens had onderzocht hoe hij zelf bommen kon maken. Hoe de eerste rechter vervolgens kon concluderen dat het niet om terrorisme zou gaan is mij een raadsel, maar dat is bij het hoger beroep gelukkig dus rechtgezet.
Toch valt er het één en ander aan te merken op de uitspraak. Als wannabe-Syriëganger en propagandist van de Radicale Islam verdiende Omar H. het namelijk al om minstens vijf jaar vast te worden gezet. Als je daar het andere misdrijf bij optelt - het maken van een plan om een terroristische aanslag te plegen - zou hij minimaal voor tien jaar achter tralies gezet moeten worden... en eigenlijk zou dat ook nog een te milde straf zijn.
Het bewijst maar weer eens dat de boven-ons-gestelden de strijd tegen de Radicale Islam - of "de oorlog tegen het terrorisme" - nog altijd niet écht serieus nemen. Als ze dat wel deden zouden ze ervoor zorgen dat dit soort types voor lange tijd verdwijnen en dat de samenleving zich in ieder geval een decennium geen zorgen over ze hoeft te maken.
Daarom is het tijd voor een oproep aan de politiek (en de rechterlijke macht): Doe. Hier. Nu. Eindelijk. Iets. Aan. Verhoog straffen voor misdrijven in hun algemeenheid, en zéker voor misdrijven met een terroristisch oogmerk. Extremisten moeten ervan doordrongen zijn dat ze voor jaren en nog eens jaren achter slot en grendel zullen verdwijnen als ze ook maar iets verkeerds doen. Misschien dat dit een paar wannabe terroristen ervan weerhoudt om stappen te nemen tegen onze mooie, democratische samenleving. Een straf van 18 maanden zal dat doel niet bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten