Neem zieke, demente ouders gewoon bij u in huis

Geen categoriejan 04 2015, 16:00
Mantelzorgers die zorgen voor iemand met psychiatrische problemen of iemand met dementie voelen zich zwaarder belast dan andere mantelzorgers.

Driekwart van de mantelzorgers die dit soort complexe zorg verschaffen, krijgt daarbij geen ondersteuning. Een kwart van hen heeft echter wel behoefte aan zogeheten respijtzorg, waarbij de zorg voor even kan worden overgedragen aan iemand anders. Het maakt de mantelzorger niet veel uit of deze respijtzorg wordt geleverd door een professional, een vrijwilliger of iemand uit eigen kring. Wel wil men de respijtzorg het liefst aan huis.

Ook is er, met name in het geval van demente ouders, behoefte aan logeerplekken zodat de zorg 24 uur per dag kan plaatsvinden. Helaas vinden veel mantelzorgers dat ze daar onvoldoende ruimte voor krijgen: het is allemaal te moeilijk.
Ik heb een heel simpele oplossing: neem uw demente ouders gewoon in huis. Nee, dat is lang niet altijd makkelijk, maar in de meeste gevallen zijn de 'kinderen' zelf ook al aardig op leeftijd (om niet te zeggen [bijna] gepensioneerd). De drukste carrierejaren liggen dus al achter deze mensen.
Het is heel impopulair om te zeggen (of te schrijven) in Nederland, maar in heel veel andere landen is het volstrekt normaal dat volwassen kinderen hun ouders in huis nemen, zeker als zij ziek, zwak en misselijk zijn, of als één van de twee ouders overleden is en de andere moederziel alleen is achtergebleven.
In ons land hebben we tegenwoordig een cultuur die verwacht dat de overheid iets doet, maar dat is allerminst logisch. Uw ouders hebben voor u gezorgd toen u nog niet in staat was om uw eigen zaakjes te regelen (en zelfs uw eigen kont niet kon afvegen), op een gegeven moment kan het moment aanbreken dat u hetzelfde moet doen voor hen. Dat is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar het is wél juist dat u die verantwoordelijkheid vervolgens op u neemt.
Het moge duidelijk zijn dat hier vanuit de staat iets tegenover moet staan. Iedere bejaarde minder in een verzorgingshuis (of zelfs in een bejaardenhuis) scheelt de staat geld. Er kunnen dus best vergaande belastingverlagingen komen voor kinderen die de zorg voor hun ouders zélf regelen. Het geld dat ze overhouden kunnen ze vervolgens gebruiken om hun huis aan te passen zodat pa en/of ma hun laatste dagen (en jaren) rustig kunnen uitzitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten