Nou, nou. Defensie houdt toch nog een paar tanks in bezit

Geen categoriejan 13 2015, 18:00
Vijftien Leopards. Daar gaan we de oorlog vast mee winnen.
Hoe serieus is het kabinet als het om onze veiligheid gaat? Dat is een retorische vraag. Defensie is al jaren de sluitpost van de Rijksbegroting. Alsof we leven in een vlindertuin waar iedereen aardig tegen elkaar is. Alsof we in deze chaotische wereld niet hoeven op te komen voor onze belangen en niet hoeven te vechten voor onze veiligheid en dat van anderen. De naïviteit is pijnlijk.
In 2011 besloot de politiek om alle Leopard 2-tanks weg te bezuinigen, een jaar geleden verkochten we onze laatste Leopards (100 stuks) aan Finland. Onze laatste Leopards? Nou, we hebben er nog vijftien. Die stonden óók te koop voor 2 miljoen euro per stuk, want tja, wat moet je met tanks als Defensie maar een vervelende kostenpost is waar makkelijk nog veel meer op kan worden bezuinigd?
Godzijdank heeft de defensietop nu toch maar besloten de laatste vijftien Leopards te houden. Het Reformatorisch Dagblad heeft het hele verhaal:

De defensietop heeft besloten de Leopards uit de verkoop te halen. De kans is "erg groot" dat de krijgsmacht de Nederlandse tanks weer kan gaan inzetten, aldus ingewijden. "Het gaat de goede kant op." De defensietop is voor.

De krijgsmacht wil de kennis en ervaring met tanks behouden. Op de Johannes Postkazerne in Havelte is daarom gisteren een "OTK-peloton tankoptreden" opgericht voor opleiding, training en kennisbehoud. De eenheid telt achttien man.

Met de vijftien Leopard 2-tanks kan een volledige compagnie worden gevuld. Niet dat we ook maar iets kunnen met slechts vijftien tanks (ik hoor Vladimir Poetin al bulderen vanuit het Kremlin), maar zo houden we in Nederland in ieder geval de kennis in huis om tanks te kunnen blijven gebruiken. Het slechte nieuws: we moeten dan wel gaan samenwerken met de Duitsers. Oftewel, zelfs als we een handjevol tanks blijven houden, geven we onze zelfredzaamheid verder uit handen. Zo stelt onze krijgsmacht, die er is voor onze belangen (die niet per se overeenkomen met de belangen van onze oosterburen), steeds minder voor.
Beschamend. Het roer moet om. De wereld is gevaarlijker dan ooit. We hebben een oorlogshitser aan het oostelijke grens van Europa die het liefst een nieuwe Koude Oorlog wil, we hebben de oprukkende moslimterroristen van ISIS in het Midden-Oosten die moeten worden vernietigd, en we hebben de binnenlandse dreiging van polderjihadi's die aanslagen willen plegen. Het budget voor Defensie moet razendsnel omhoog om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Het budget moet op z'n minst worden opgeschroefd naar de NAVO-norm van twee procent. Anders kunnen we onszelf net zo goed vandaag nog overgeven aan de vijand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten