Peilingen: Rutte II moet vechten voor iedere stem in maart

Geen categoriejan 22 2015, 19:00
Peilingen van TNS NIPO wijzen uit: de regeringscoalitie van VVD en PvdA (aangevuld door D66, CU en SGP) zal moeten vechten voor ieder rood kruisje aankomende Statenverkiezingen.
Aangezien er weer verkiezingen voor de deur staan (in dit geval: Provinciale Statenverkiezingen), zullen we de komende tijd weer worden doodgegooid met peilingen. Voor sommigen is dat vervelend ('alweer een peiling? Goh, saai, next!'), maar voor politieke junkies breekt het hoogseizoen weer aan. Niet alleen omdat de peilingen uiterste waardevolle dagkoersen aangeven, maar ook omdat ze zo'n hele campagne domineren.
Overigens bekijken niet alleen liefhebbers van politiek de peilingen, maar ook politici zelf. En reken maar dat ook de campagnestrategen van de verschillende politieke partijen alle cijfers van De Hond, Synovate, De Stemming en ook TNS Nipo goed bestuderen. Een peiling zoals vandaag gepubliceerd door laatstgenoemde is daarbij van groot belang:

In de nieuwste landelijke peiling van TNS NIPO leiden D66 (30 zetels) en PVV (28 zetels). Na een flinke dip aan het eind van 2014 lijkt de VVD weer op te krabbelen (25 zetels). De PvdA herstelt zich echter niet (11 zetels), net als het vertrouwen in Rutte II (16%, heeft vertrouwen).

Samen met de C3 - de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP – kunnen VVD en PvdA op ongeveer de helft van de zetels rekenen.

Zulke informatie is zeer waardevol voor spindoctors. Het zal in dit geval leiden tot een grotere patstelling tijdens de aankomende campagne: VVD en PvdA zullen met ongeveer de helft aan (bevriende) zetels geen wanhoopsdaden hoeven verrichten en laten hun verhaal ongewijzigd: 'Met Rutte II komt Nederland sterker uit de crisis,' 'dankzij de moeilijke maatregelen komt Nederland er dankzij ons weer bovenop,' etc. Dat soort teksten gaan we veelvuldig horen.
Maar ook D66 en PVV zien hun oppositiestrategieën bevestigd: D66 'kritisch waar het moet, steunen waar het kan' en PVV 'altijd kritisch' zullen in deze peiling ook steun vinden voor hun koers.
Kortom: met ongewijzigde verhalen dendert de politieke trein verder richting verkiezingen. PvdA en VVD verdedigen het regeringsbeleid onvoorwaardelijk. D66 steunt het voorwaardelijk, en partijen als het CDA en de PVV steunen het helemaal niet. De keuze wat het gaat worden is aan u.
Op pagina 2 vindt u het hele rapport van TNS Nipo.
It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No biggie... you can click here to download the PDF file.?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten