Peilingen: Rutte II moet vechten voor iedere stem in maart

rutsom
Foto: Minister-president / Flickr

Peilingen van TNS NIPO wijzen uit: de regeringscoalitie van VVD en PvdA (aangevuld door D66, CU en SGP) zal moeten vechten voor ieder rood kruisje aankomende Statenverkiezingen.

Aangezien er weer verkiezingen voor de deur staan (in dit geval: Provinciale Statenverkiezingen), zullen we de komende tijd weer worden doodgegooid met peilingen. Voor sommigen is dat vervelend (‘alweer een peiling? Goh, saai, next!’), maar voor politieke junkies breekt het hoogseizoen weer aan. Niet alleen omdat de peilingen uiterste waardevolle dagkoersen aangeven, maar ook omdat ze zo’n hele campagne domineren.

Overigens bekijken niet alleen liefhebbers van politiek de peilingen, maar ook politici zelf. En reken maar dat ook de campagnestrategen van de verschillende politieke partijen alle cijfers van De Hond, Synovate, De Stemming en ook TNS Nipo goed bestuderen. Een peiling zoals vandaag gepubliceerd door laatstgenoemde is daarbij van groot belang:

In de nieuwste landelijke peiling van TNS NIPO leiden D66 (30 zetels) en PVV (28 zetels). Na een flinke dip aan het eind van 2014 lijkt de VVD weer op te krabbelen (25 zetels). De PvdA herstelt zich echter niet (11 zetels), net als het vertrouwen in Rutte II (16%, heeft vertrouwen).

Samen met de C3 – de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP – kunnen VVD en PvdA op ongeveer de helft van de zetels rekenen.

Zulke informatie is zeer waardevol voor spindoctors. Het zal in dit geval leiden tot een grotere patstelling tijdens de aankomende campagne: VVD en PvdA zullen met ongeveer de helft aan (bevriende) zetels geen wanhoopsdaden hoeven verrichten en laten hun verhaal ongewijzigd: ‘Met Rutte II komt Nederland sterker uit de crisis,’ ‘dankzij de moeilijke maatregelen komt Nederland er dankzij ons weer bovenop,’ etc. Dat soort teksten gaan we veelvuldig horen.

Maar ook D66 en PVV zien hun oppositiestrategieën bevestigd: D66 ‘kritisch waar het moet, steunen waar het kan’ en PVV ‘altijd kritisch’ zullen in deze peiling ook steun vinden voor hun koers.

Kortom: met ongewijzigde verhalen dendert de politieke trein verder richting verkiezingen. PvdA en VVD verdedigen het regeringsbeleid onvoorwaardelijk. D66 steunt het voorwaardelijk, en partijen als het CDA en de PVV steunen het helemaal niet. De keuze wat het gaat worden is aan u.

Op pagina 2 vindt u het hele rapport van TNS Nipo.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!