Politie na aanslagen Parijs: wij willen zwaardere wapens

Geen categoriejan 13 2015, 20:00
In de strijd tegen terrorisme kun je niet aankomen met een simpel handvuurwapen.
De aanslagen in Parijs openen bij steeds meer Nederlanders de ogen: ja, ook in ons land kunnen jihadi's terreuraanslagen plegen, en we zijn er niet op voorbereid. De politiek pleit voor een verhoging van het budget voor de inlichtingendiensten, en de politievakond ACP wil dat er meer politie-agenten komen met zwaardere wapens:

Er moeten volgens de vakbond meer en zwaarder bewapende politiemensen komen. Ook moet worden gepraat over verruiming van de geweldsinstructie van agenten.

"Directe aanleiding zijn de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Daarbij zijn onschuldige burgers en politiemensen het slachtoffer geworden van gewelddadig terrorisme," zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dinsdag. De voorstellen van de bond worden binnen de politie ''breed gedragen", benadrukt Van de Kamp.

De politievakbond waarschuwt terecht voor de gevolgen van een slecht bewapende politie. In de strijd tegen terrorisme winnen Nederlandse agenten met een 9mm-vuurwapen het niet van jihadi's die rondlopen met automatische vuurwapens met een zwaarder kaliber. Met dat soort wapens kunnen terroristen kogelwerende vesten doorboren als een warm mes door de boter. De slagkracht van Nederlandse agenten moet dus razendsnel omhoog.
Het is precies wat VVD-leider Halbe Zijlstra vanmiddag in de Tweede Kamer zei: "Je kan niet verwachten dat iemand met een pistool iemand met een machinegeweer aankan." Zijlstra vindt dat agenten die gebouwen bewaken zwaarder bewapend moeten worden. Dat lijkt mij ook, maar ik ga een stap verder.
Wat mij betreft krijgen alle politie-agenten de keuze welk wapen zij willen dragen tijdens hun dienst. Als zij een handvuurwapen fijner vinden; prima, maar als zij zich veiliger voelen met een zwaarder wapen op zak (een shotgun, een automatisch vuurwapen, twee shotguns, wat dan ook), dan moet dat tot de mogelijkheden behoren.
Hoe meer agenten zwaarder en dus beter bewapend zijn, hoe groter de kans dat terroristen overhoop kunnen worden geknald voordat ze hun doel hebben bereikt. Daar kan niemand tegen zijn, lijkt me.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten