Schokkend: kabinet wist van gevaren luchtruim Oost-Oekraïne

Geen categoriejan 09 2015, 9:00
Het kabinet deed niks met informatie over het onveilige luchtruim boven Oekraïne.
Dit kan wel eens het einde van Rutte II betekenen. Drie dagen voordat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne wist het kabinet al dat het luchtruim boven dat gedeelte van het land níet veilig was. De pro-Russische seperatisten hielden er immers huis.
Een Nederlandse diplomaat woonde op 14 juli een briefing bij van de regering van Oekraïne. Daar werd de aanwezigen verteld dat een Oekraïns militair vliegtuig was neergeschoten boven het oosten van het land.
Volgens antwoorden van het kabinet op Kamervragen van CDA en D66 heeft de Nederlandse ambassade toen de bijeenkomst gerapporteerd "via de gebruikelijke kanalen". Kortom, het Nederlandse kabinet wist dat het luchtruim niet veilig was. Toch heeft het kabinet helemaal niets gedaan met die informatie.
Op de vraag of er "ooit vanuit de Nederlandse overheid een waarschuwingssignaal naar luchtvaartmaatschappijen gegaan over de veiligheid van het luchtruim in Oekraïne", antwoord het kabinet met slechts één woord: nee.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/553318977263661058
Het kabinet zegt dat de Oekraïnse autoriteiten het luchtruim boven de 9,75 kilometer "als veilig [hadden] verklaard", en dat het neergeschoten militair vliegtuig een stuk lager vloog (6,5 kilometer), maar dat ontslaat het kabinet niet van de plicht om Nederlandse vliegtuigmaatschappijen te informeren dat het niet veilig was boven Oost-Oekraïne.
Het kabinet zit in grote problemen. De nabestaanden waren al woedend op het kabinet om het slechte onderzoek naar de crash. Nu is het tijd dat we allemáál woedend zijn op het kabinet omdat ze niet hebben gedaan wat ze hadden moeten doen. Het wordt tijd dat premier Rutte zijn verantwoordelijkheid neemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten