Tijd voor een suikervrije wereld (?)

Geen categoriejan 07 2015, 14:00
Hoe slecht zijn toegevoegde suikers eigenlijk?
In 2014 waren er steeds meer mensen die een suikervrij dieet adopteerden. Dit niet alleen om gewicht te verliezen, maar om zich beter te voelen, zich beter te kunnen concentreren en in algemeen rustiger te zijn. Hoewel ik even dacht dat deze dieetrage ten onder zou gaan in het nieuwe jaar is dat alles behalve waar: een suikervrij dieet is hot.
Zo organiseert de website "Stralend Fitte Mama" (ja, echt) op dit moment een suikerchallenge: bezoekers van die website worden opgeroepen om twee weken lang geen suikers te eten. Nou ja, natuurlijke suikers mogen wel (fruit en groente), maar toegevoegde suikers zijn uit den boze.
Aangezien het niet slecht zou zijn voor mij om wat kilo's te verliezen heb ik vandaag en de dagen ervoor wat onderzoek gedaan. Daarbij viel het met op dat mensen die suikervrij zijn gaan eten daar over het algemeen écht bij zweren. Ze zijn niet alleen afgevallen, maar voelen zich ook veel beter.
GezondePassie.nl legt uit waarom dat zo is:

Bronnen van gezonde koolhydraten zijn volkorenpasta, volkoren brood, peulvruchten, groentes, fruit en granen. Dit worden ook wel langzame koolhydraten genoemd. Het lichaam heeft even tijd nodig om ze te verteren, waardoor er geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel ontstaan en je een langer vol gevoel hebt.

Geraffineerde koolhydraten zijn industrieel bewerkte koolhydraten waar (bijna) alle goede voedingsstoffen verwijderd zijn. Deze worden ook wel lege koolhydraten genoemd, omdat er geen voedingsstoffen inzitten. Denk aan snoep, koek en chips. Je lichaam kan hier niks mee, het is puur energie. Dit zijn snelle koolhydraten, omdat ze direct in het bloed worden opgenomen. Vandaar dat de kans groot is dat het wordt opgeslagen als vet in je lijf.

Kijk ook deze video van het Vlaamse DeRedactie. Een redacteur, Tim Verheyden, heeft een maand lang suikervrij gegeten. Zijn conclusie: het is inderdaad niet nodig om producten met toegevoegde suikers te eten. Sterker nog, hij voelt zich vele malen beter door dat soort voedingswaren te laten liggen.
Normaal gesproken houd ik me vooral bezig met politieke onderwerpen, maar dit is zo interessant dat ik hier vandaag dus een stuk over wilde schrijven: misschien dat meer lezers hier iets mee willen doen.
Want ja, ik ga de suikerchallenge van harte aan. Ik ben er weliswaar wat laat bij, maar hé, geen probleem, dan ga ik ook gewoon twee dagen langer door. Doet u mee?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten