Verrassing! VVD en PvdA zien leden massaal weglopen

Geen categoriejan 16 2015, 9:00
Schokkend hoor.
Dit zag natuurlijk helemaal niemand aankomen na alle belastingverhogingen en bezuinigingen op de verkeerde dingen (zoals Defensie): de leden van coalitiepartijen VVD en PvdA rennen weg alsof de pest is uitgebroken bij die twee partijen. De VVD heeft in één jaar tijd acht procent van het aantal leden verloren. Volgens het AD hebben de liberalen nu nog slechts 30.895 leden:

Een partijwoordvoerder stelt vast dat de terugval 'past in het patroon van de afgelopen jaren'. De afkalving is groot: 3 jaar eerder hadden de liberalen ruim 38.000 leden.

In drie jaar tijd is de VVD een mega-aantal van 7.000 leden kwijtgeraakt. Dat is nogal wat, om niet te zeggen ongelofelijk veel. Als deze trend zich doorzet - waarom niet? - dan blijft er over, zeg, twintig jaar niks over van de VVD. Bij de PvdA is het ook al kommer en kwel: de linkse partij heeft nu ongeveer 50.000 leden. Dat zijn er 2.317 minder dan een jaar geleden, een daling van meer dan vier procent.
Beide partijen beweren dat het de schuld is van de economische tegenvallers van de laatste jaren. Een woordvoerder van het partijbureau van de PvdA zegt: "Mensen worden vooral lid in het jaar van een landelijke verkiezing. Gedurende een regeerperiode in economisch zwaar weer zegt een aantal leden op." Dat is te makkelijk, want een partij als D66 is het afgelopen jaar juist met zes procent gegroeid naar 25.190 leden.
VVD en PvdA zitten in de ontkenningsfase. Ze willen maar niet geloven dat de kiezer het kabinet van VVD en PvdA spuugzat is. Ze denken: ach, de economie zit gewoon niet mee, dus het is logisch dat mensen hun partijlidmaatschap opzeggen. En: ach, het zijn maar peilingen, en peilingen zijn palingen. En meer van die relativerende kletskoek. Dat wordt nog lachen op 18 maart, als de twee partijen in één klap weer met beide benen op de grond komen te staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten