VVD-kiezers hebben geen fiducie in eigen ministers

Geen categoriejan 25 2015, 18:00
VVD-bewindslieden zijn minder populair onder eigen kiezers.
Dit is precies waarom de VVD het slecht blijft doen in de peilingen en bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk een grote nederlaag te verwerken krijgt:

De meeste VVD-ministers in het huidige kabinet zijn gedaald in de waardering van hun eigen kiezers, zo blijkt uit recente peilingen van Maurice de Hond. Bijna alle minister gingen er in het kiezersoordeel op achteruit.

Dat is nogal opmerkelijk aangezien het de eigen kiezers zijn... die mogelijk opnieuw op de partij zullen stemmen. De meningen van andersoortige kiezers zijn leuk, maar electoraal niet echt van belang - het beste waar de VVD op kan hopen is dat ze zoveel mogelijk oude kiezers behoudt.
Het gaat dus om de mening van de eigen kiezers... en wat de VVD betreft zijn die niet bepaald positief gestemd.
Screen Shot 2015-01-25 at 13.52.02
Zoals Tim eerder vandaag al berichtte krabbelt de VVD licht op in de peilingen, maar indrukwekkend is het allemaal niet. Hier zien we waarom: echte liberale kiezers vinden dat de regering er een puinhoop van maakt en zijn alles behalve onder de indruk van de prestaties van hun bewindspersonen. Zelfs een vrouw als Edith Schippers - die nog niet zo heel lang geleden toch echt gezien werd als een liberaal pur sang - moet er nu aan geloven. Wat moet dat schokkend voor haar zijn; van mogelijke liberale opvolger van Rutte tot lachertje van de liberale ministersploeg. Alleen Opstelten en Blok doen het onder eigen kiezers slechter.
De enige manier waarop de VVD zichzelf nog kan redden is door zich harder op te stellen ten opzichte van de PvdA, geen concessies meer te doen en - indien nodig - het kabinet te laten vallen. De partij is tegenwoordig een echte volkspartij dus hoeft niet te vrezen dat ze opeens uitkomen op 10 zetels of minder, nee, ook niet als ze verantwoordelijk gehouden worden voor de val van het kabinet. Sterker nog, dat zou haar weleens stemmen én respect kunnen opleveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten