Wahabisme in actie: Saoedische blogger krijgt zweepslagen voor 'beledigen islam'

Geen categoriejan 09 2015, 20:00
Saoedi-Arabië veroordeelt de aanslag op Charlie Hebdo, maar geeft een niet zo puriteinse blogger 1.000 zweepslagen.
De koning van Saoedi-Arabië doet maar wat graag zaken met het Westen. Door ons is hij namelijk knetterrijk geworden: Europa en Amerika kopen massaal Saoedische olie. Zonder ons als klanten was het Saoedische koningshuis al lang gevallen.
In veel gevallen zou dat heel triest zijn - je zou de monarch immers een bondgenoot van het Westen kunnen noemen - maar in dit geval ligt het iets genuanceerder. Saoedi-Arabië doet namelijk weliswaar zaken met ons, maar is ondertussen fundamentalistisch tot op het bot.
Case in point: de Saoedi's hebben de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo veroordeeld, maar zijn vandaag wél begonnen met het uitdelen van zweepslagen aan de blogger Raif Badawi. De reden? Hij zou 'de islam' beledigd hebben.
Nu wist ik niet dat religies gevoelens hadden, maar blijkbaar is dat wel zo in het geval van de islam:

De Saudische blogger Raif Badawi, die vorig jaar werd veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen wegens het beledigen van de islam, krijgt vandaag zijn eerste ronde zweepslagen. Tijdens een openbare geseling krijgt Badawi vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah. De overige slagen worden verdeeld over een periode van vijftig weken.

Badawi noemt zichzelf 'liberaal' en zette enkele jaren geleden een online forum op voor gelijkgestemden. De site heette 'Bevrijd Saoedische Liberalen.'
Het forum werd al snel bezocht door andere liberalen die geen hoge dunk hebben van de officiële islamitische versie van Saoedi-Arabië, het Wahabisme. Niet zo gek, want deze zieke ideologie staat voor alles waar echte liberalen een hekel hebben: de onderdrukking van andersdenkenden, de beknechting van vrouwen, en implementatie van de islamitische wet, de sharia.
De site werd regelmatig van het Internet gehaald, maar Badawi ging stug door met zijn werk. Het gevolg: uiteindelijk werd hij toch opgepakt en veroordeeld. In eerste instantie tot zeven jaar cel en zeshonderd zweepslagen, maar de aanklager vond dat 'te mild' en ging in hoger beroep. In tweede instantie werd de moedige blogger dus veroordeeld tot tien jaar cel en 1.000 zweepslagen.
Omdat de Saoedische autoriteiten begrijpen dat je een mens vermoordt als je hem in één keer 1.000 zweepslagen geeft wordt Badawi de komende maanden stelselmatig mishandeld: de komende vijftig weken krijgt hij elke week 20 zweepslagen. Daarna moet hij terugkeren in zijn cel... waarna hij op een later tijdstip naar buiten mag, alleen om opnieuw in elkaar te worden geslagen door een beul van de staat.
Vorig jaar nam ik het al op voor Badawi; ik moedigde u toen aan om een petitie te tekenen van Amnesty International. Daarmee hoopte die organisatie de Nederlandse autoriteiten zo ver te krijgen dat ze er bij het Saoedische regime op zouden aandringen om Badawi te laten gaan. Hoewel onze regering dat inderdaad - samen met Amerika! - heeft gedaan is het effect nihil geweest. Tenminste, dat kunnen we concluderen nu zijn straf daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Het ergste aan dit verhaal is dat het Westen nog altijd zaken doet met Saoedi-Arabië - en niet eens probeert om energie-onafhankelijk te worden - en de koning van dat land met alle égards behandelt. In plaats van hem te behandelen als de radicale islamitische dictator die hij is kan hij wanneer hij maar wil langskomen in het Witte Huis. Sterker nog, president Obama heeft er een handje van om te buigen als hij de koning ontmoet. Ja, dat leest u goed. De leider van Amerika behandelt deze extreme heerser alsof hij zijn meerdere is.
Daar moet maar eens een einde aan komen. Voorlopig hebben we nog olie nodig, dus we zullen zaken moeten doen met Saoedi-Arabië, maar er moet onmiddellijk een plan in elkaar worden gezet om energie-onafhankelijk te worden... en koning Abdullah moet internationaal gezien én behandeld worden als de religieuze dictator die hij is - en dus als iemand waar wij in het Westen op neer kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten