Yes! Kieskompas staat weer online

Geen categoriejan 27 2015, 18:00
De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan, en u weet wat dat betekent: stemwijzers!
Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten - en dus voor de Eerste Kamer - voor de boeg komen er weer allerlei stemwijzers voorbij. Het Kieskompas is daar niet slechts één van... maar is de éérste die met een aangepaste versie komt voor die verkiezingen.
Nou ja, deels. En met 'deels' bedoel ik dan: alleen voor de provincie Utrecht.
Kiezers kunnen vanaf vandaag terecht op de website Kieskompas voor online stemadvies. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart trapt Kieskompas af met een stemhulp voor de provincie Utrecht.
Kieskompas is hiervoor een samenwerking aangegaan met RTV Utrecht. Stemmers krijgen stellingen voorgelegd die actueel zijn in de provincie Utrecht, zoals de bouw van meer windmolens en het openhouden van bibliotheken in kleine dorpen.
De komende weken zal het Kieskompas adviezen online zetten voor de andere provincies. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet helemaal duidelijk.
Hoe dan ook, het grote verkiezingsspel kan nu natuurlijk officieel beginnen. Een verkiezing zonder Kieskompas slaat namelijk nergens op. En nee, een verkiezingscampagne zonder Kieskompas ook niet.
Toch heb ik er een probleem mee. Stemwijzers lijken namelijk weliswaar heel handig, maar ze zijn niet in staat om een heel scala aan zaken mee te nemen. Je kunt vaak zeggen dat je enkele onderwerpen belangrijker vindt dan anderen, maar hoe belangrijk precies? Vind je het onderwerp twee keer zo belangrijk? Doorslaggevend? Vijf keer zo belangrijk als de vraag die ernaar komt? Het Kieskompas kan daar geen rekening mee houden.
Ook kijkt het Kieskompas niet naar wat partijen daadwerkelijk doen, maar wat ze (tijdens campagnetijd) zéggen. Het kan best zijn dat een partij die het volledig eens met jou zegt te zijn op een punt welke voor jou van doorslaggevend belang is, er geen enkel probleem mee heeft om van standpunt te veranderen als het nodig is om - zeg - een coalitie in stand te houden of om iemand/een partij te paaien.
Om een voorbeeld te geven, volgens het Kieskompas zou ik - als ik in Utrecht woonde - op de VVD moeten stemmen. Het enige probleem daarmee is dat die partij haar verkiezingsbeloftes na de verkiezingen steevast - en direct! - in de prullenbak gooit.
Daarom is het bijzonder lui en onverstandig om je stem te laten bepalen door de uitslag van het Kieskompas. Als kiezers hebben we de plicht om zelf onderzoek te verrichten en onze stem op een heel scala aan overwegingen te baseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten