CNN verklaart oorlog aan Zwarte Piet

Geen categoriefeb 23 2015, 14:00
Een documentairemaker van de Amerikaanse zender komt later dit jaar met een anti-Zwarte Piet-film.
Het Algemeen Dagblad bericht dat CNN besloten heeft dat het maar eens afgelopen moet zijn met onze Sinterklaastraditie. Volgens de Amerikanen - die verder niets begrijpen van onze cultuur en geschiedenis - is Zwarte Piet namelijk racistisch tot op het bot. En dat kan niet.
Voor Roger Ross Williams kan de discussie over Zwarte Piet niet vroeg genoeg beginnen. De Amerikaanse documentairemaker van CNN bereidt een film voor over dit 'dirty, little secret', waar Nederland volgens hem nog grote economische gevolgen van zal ondervinden.
Volgens Williams postte hij vorig jaar enkele foto's van Zwarte Piet op Facebook (natuurlijk zonder de context ervan te vermelden), waarna veel Amerikanen geschokt reageerden. "Ze konden het nauwelijks geloven," aldus de man uit een land waar men (lees: blanke Democraten, jawel: Democraten) tot enkele decennia geleden zwarten nog systematisch lynchte. "Het hoofd van CNN's filmafdeling zei bij een drankje: 'Hier moet je echt een documentaire over maken. Dit moet de wereld weten'. En dat vind ik ook.''
En dus is hij maar meteen aan de slag gegaan. Niet geheel verrassend richt hij zich daarbij vooral op anti-Zwarte Piet-activisten die maar wat blij zijn dat ze eindelijk een sterke bondgenoot hebben gevonden die ons land internationaal aan de schandpaal kan nagelen.
Want ja, dat is hij nadrukkelijk van plan. Williams zegt dat hij ook zal spreken met voorstanders van Zwarte Piet, maar het is nu al duidelijk dat hij hen belachelijk wil maken en ze weg zal zetten als racisten pur sang. Daarmee dreigt hij er vervolgens ook flink op los:
"Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie. En vooral voor de manier waarop naar jullie land gekeken wordt door mensen uit andere landen. Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld.''
Het ergste van dit alles? Williams is tegenwoordig redelijk vaak in Nederland en wil hier zelfs een productiemaatschappij opzetten. Heel gek, maar op de één of andere manier denk ik dat de gemiddelde Nederlander hem liever kwijt dan rijk is.
Als je ons land zo vreselijk racistisch vindt, Williams, stel ik voor dat je lekker in Amerika blijft en Nederland links laat liggen. Wij hebben al genoeg allochtonen die onze cultuur haten en van alles en nog wat willen veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten