NRC laat onjuistheden over Israël gewoon staan

Geen categoriefeb 03 2015, 11:00
Op vrijdag 30 januari 2015 bracht de NRC op internet een artikel uit met de onzinnige kop: "Israël bouwt weer honderden nederzettingen op Westelijke Jordaanoever", zoals aan de url nog steeds te zien is: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/30/israel-bouwt-weer-honderden-nederzettingen-op-westelijke-jordaanoever
Inmiddels is de kop gewijzigd in "Israël breidt nederzettingen in bezet Palestijns gebied uit".
Ook deze kop klopt nog steeds niet. Israël bouwt in betwist gebied, waar het volgens de internationaal gegarandeerde Oslo-akkoorden uit 1993 legaal het betuur uitoefent. Want volgens die Oslo-akkoorden moeten de definitieve grenzen tussen Israël en Palestijns gebied nog in onderling overleg bepaald worden. Dat is er echter nog niet van gekomen, omdat één Palestijnse regering - die van Hamas - die akkoorden weigert na te komen en de andere Palestijnse regering – die van Fatah - weigert om over die definitieve vrede te onderhandelen. Het gebied heeft nog nooit Palestijns bestuur gehad en is ook nog nooit volkenrechtelijk aan Palestijnse of andere Arabieren toegewezen. (Wel aan Joden trouwens, door het Mandaat van Palestina in 1922.)
Verder staan er nog allerlei feitelijke fouten in het artikel. Iets wat je van een 'kwaliteitskrant' niet verwacht.
Ten eerste schrijft de NRC:
"In Oost-Jeruzalem worden geen nieuwe huizen gebouwd. In de stad vonden vorig jaar meerdere gevechten en aanvallen plaats die tegen het Israëlische nederzettingenbeleid gericht waren. Daarbij vielen enkele doden en gewonden."
De NRC is wel erg kort van geheugen. Die Palestijnse aanslagen - onder andere het overrijden met een auto van een Joodse baby en het afslachten van vier rabbijnen - waren niet vanwege "het nederzettingenbeleid". Die waren het gevolg van Palestijnse 'woede' over de wens van Joden om ook te mogen bidden op de Tempelberg. Zoals NRC correspondent Derk Walters schrijft in de NRC op 13 november 2014:
“De Tempelberg, waar de escalatie in feite om draait, is niet alleen voor Palestijnen een heilige plek, maar voor heel veel moslims."
De aanslagen waren ook niet in Oost-Jeruzalem, maar in West-Jeruzalem.
Lees verder op pagina 2: de NRC copy-paste anti-Israëlische verhalen.
Tevens schrijft de NRC over de aanbesteding:
"Analisten denken dat de regering-Netanyahu kiezers probeert te winnen met de nieuwe aanbestedingen."
Dit is echter niet de mening van anonieme 'analisten', maar van de organisatie waar de NRC dit bericht van heeft overgenomen.
Echter, uit de Israëlische pers blijkt dat dit een totaal onzinnige bewering is: de aanbesteding voor deze huizen is automatisch opnieuw uitgeschreven, omdat er op de eerste aanbieding geen inschrijvingen waren binnengekomen. Het is dus geen nieuw besluit en de timing heeft daarom geen enkele politieke grondslag.
Opvallend is dat de NRC het enige Nederlands dagblad was dat over deze aanbesteding publiceerde, gebaseerd op een bericht van een tot nog toe onbekende, obscure organisatie 'Terrestrial Jerusalem', die het bericht niet eens op de eigen site heeft staan. Eén van de vier slechts korte alinea's in het artikel wordt dan ook gebruikt om toe te lichten wat het eigenlijk voor organisatie is. Echter zonder de achtergrond te vermelden, namelijk dat de organisatie alleen Israël kritiseert. Maar dat is blijkbaar geen bezwaar om de anti-Israëlische berichtgeving inclusief de feitelijke onjuistheden klakkeloos over te nemen.
Deze werden zelfs niet gewijzigd, nadat Likoed Nederland op de onjuistheden had gewezen. Op dit verzoek van Likoed Nederland om correctie is zelfs niet gereageerd.
De anti-Israëlische houding van de NRC - vaak gebaseerd op hele leugens of halve waarheden van NRC-redacteuren en vooral een heel subjectieve onderwerpkeuze - is door de oud-redacteur van de NRC Hans Moll in 2011 uitgebreid vastgelegd in zijn boek 'Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant. NRC Handelsblad neemt stelling tegen Israël.'
Blijkbaar is er sindsdien weinig veranderd. De redactie van de NRC stelt tegenwoordig soms ook de vraag waar het oplevend antisemitisme toch vandaan komt. Zou het te maken kunnen hebben met het uitgebreide dieet van negatieve berichtgeving over de enige Joodse staat,waar zelfs elke gebouwde woning voor Joden als een schanddaad wordt uitgemeten - en het gelijktijdig vrijwel verzwijgen van de immense onderdrukking, wandaden en Jodenhaat in de 57 islamitische staten?
Misschien hoeft de NRC redactie dus wel minder ver te kijken dan zij denken, als zij zich afvragen waar dat om zich heen grijpende antisemitisme vandaan komt.
Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten