Obsessie met 'gezond eten' leidt tot ondervoede kinderen

Geen categoriefeb 21 2015, 20:00
Gezond eten blijkt minder gezond te zijn voor kinderen dan gedacht.
Volgens het Juliana Kinderziekenhuis ligt er een nieuw probleem op de loer voor Neerlands kinderen: ondervoeding. Zo kwamen er in de 2,5 week voor kerst maar liefst zeven ondervoede kinderen binnen wandelen bij het ziekenhuis. Het is, aldus de NOS, "een piek in een ontwikkeling die het ziekenhuis al langer ziet."
Dit is wat het ziekenhuis er zelf over zegt:
"Vooral hoogopgeleide ouders schrappen producten als zuivel en granen, helemaal in lijn met populaire ideeën over gezond eten."
Volgens nieuwe dieetrages zijn zuivel en granen namelijk helemaal niet gezond. Sterker nog, dit soort producten zou bijzonder ongezond zijn. En wie wil nou een ongezond kind? Inderdaad, niemand. Het gevolg: kinderen krijgen geen granen en zuivelproducten meer.
Het enige vervelende daar aan is dat deze producten toch niet zo 'ongezond' zijn voor kinderen als gedacht:
Kinderen in de groei krijgen zo te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ze lichamelijke en psychische klachten krijgen. "Ze worden lusteloos, depressief en krijgen moeite met concentreren. Soms worden meisjes niet eens meer ongesteld."
De oplossing? U gelooft het niet, maar het blijkt dat een gevarieerd dieet (oftewel: gevarieerde voeding) het allergezondst is. Jawel, op de ene dag dit, op de andere dag dat, en af en toe zelfs een patatje blijkt prima in orde te zijn - zowel voor volwassenen als voor kinderen.
Jawel, het is nagenoeg ongelooflijk, maar konijnenvoedsel is weliswaar gezond voor... konijnen, maar niet voor u en mij... of onze kids.
Schokkend, ik weet het. Nog even en ze zeggen dat een biefstukje op zijn tijd eigenlijk ook geen kwaad kan. Wat zal Marianne Thieme daarvan zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten