Opstelten smijt met geld: 1,3 miljoen voor consultant ministerie

Geen categoriefeb 21 2015, 13:56
Belastinggeld is gratis, toch?
Het lijkt de favoriete methode van minister Ivo Opstelten te zijn: smijt ergens wat belastinggeld tegenaan en het komt allemaal vanzelf goed. NRC heeft middels een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ontdekt dat Opstelten twee jaar lang een consultant in totaal 1,3 miljoen aan salaris heeft betaald. Ruim boven de Balkenende-norm dus van 228.599 per jaar:
De man werd zo belangrijk geacht en de problemen zo urgent dat minister Ivo Opstelten (VVD) toestemming gaf om van de regels omtrent inhuur en beloning af te wijken. Er werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en de maximaal toegestane beloning werd ruimschoots overschreden.
Opstelten wilde het liefst het hele gebeuren onder de pet houden, dus zorgde hij ervoor dat de man niet werd gezien als een 'topfunctionaris' zodat er ook geen toestemming van de ministerraad nodig was volgens de Wet Normering Topinkomens.
Het gaat om Jo van den Hanenberg, die tussen mei 2012 en mei 2014 werkte aan het verbeteren van de automatisering bij de Nationale Politie. Het Amsterdamse bureau BoerCroon bracht voor zijn diensten 63.500 euro per maand in rekening.
Daarnaast gaf Opsteltens ministerie nog eens 400.000 euro uit aan Pieter Cloo die van mei tot december 2012 werd ingehuurd. Oh, en er werd ook nog een dienstauto mét chauffeur geregeld voor beide heren. Voor het rondrijden van Van den Hanenburg, de duurste van de twee consultants, is maar liefst 384.000 euro uitgetrokken. Allemachtig.
Wanneer gaat Opstelten eindelijk met pensioen? Hem nog langer aanhouden is gewoon niet verantwoord. Opsteleten kost ons bakken met geld, en voor de veiligheid van Nederland is hij ook niet goed. Hop, hop, wegwezen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten