Poetin-criticus Boris Nemtsov neergeknald op straat in Moskou

Geen categoriefeb 28 2015, 8:00
Niet ver van het Kremlin is een politieke moord gepleegd.
Boris Nemtsov, voormalig vice-premier onder wijlen Boris Jeltsin en een groot criticus van zittend president Vladimir Poetin, is dood. Hij is vermoord, gisteravond op straat in Moskou, dichtbij het Kremlin. Met vier kogels in de rug. Wie hem heeft vermoord is onbekend, maar volgens de eerste verhalen gaat het om een schutter met een witte auto die heeft weten te ontsnappen. De dader zal waarschijnlijk nooit worden gevonden. Op onderstaande foto ligt Nemtsov dood op de grond:
https://twitter.com/martin_camera/status/571433187349549058
Nemtsov is 55 jaar geworden. Hij wilde een paar dingen bereiken in Rusland. Hij was een van de gezichten van de liberale oppositiepartijen Unie van Rechtse Krachten. Hij wilde hervormingen en hij wilde Rusland aan de vrije markt helpen. Dat zou Rusland namelijk verder helpen. In 2011 moest hij voor 15 dagen de gevangenis in omdat hij aanwezig was bij een "illegale demonstratie" tegen de regering van Poetin.
Poetin heeft de moord veroordeeld, uiteraard niet zonder er meteen een complot van te maken:
Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. De moord zou daarom ''een provocatie'' kunnen zijn.
Een woordvoerder van Poetin zei volgens Russia Today op de Russische radio dat Nemtsov "geen bedreiging" was voor de regering van Rusland. De zegsman stelde "met alle respect voor Boris Nemtsov" dat zijn populariteit weinig voorstelde in vergelijking met die van Poetin.
Nemtsov had grootse plannen om aanstaande zondag te demonstreren tegen de Russische agressie in Oost-Oekraïne. Hij was ook tegen de bezetting van de Krim door Poetin. Recent nog zei Nemtsov dat hij bang was te worden vermoord door Poetin vanwege zijn felle mening over wat Rusland aan het doen is in Oekraïne. Of hij inderdaad door Poetin is vermoord? We zullen het nooit weten. Maar dat dit een politieke moord is, staat 100 procent vast. Dit was geen overval om zijn portemonnee en tablet te jatten, zeg maar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten