Video: New Yorkse imam neemt het op tegen extremisten

Geen categoriefeb 03 2015, 13:00
"Ik schaam me dood voor het wangedrag van moslims!"
Vorige maand, na de vreselijke terroristische aanval op Charlie Hebdo, waren er flink wat gematigde en verlichte moslims die deze verschrikkelijke daad veroordeelden. Er werden Facebook-pagina's opgericht als #NietMijnIslam en bekende hervormers kwamen - terecht - langs bij televisieprogramma's om te vertellen wat de oorzaak van dit soort terrorisme is... en wat ze daar aan hopen te doen.
Ook waren er verschillende imams - de spirituele leiders van moskeeën - die zich uitspraken tegen terrorisme. Een voorbeeld daarvan is deze New Yorkse imam genaamd Tareq Yousef Al-Masri:
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9tse0PEAq_Y[/embed]
De imam spreekt Arabisch, maar de video is ondertiteld in het Engels. Voor de meeste mensen zou dat dus geen probleem moeten opleveren.
Zijn voornaamste boodschap? Niet alleen jihadisten zijn schuldig en medeverantwoordelijk voor terroristische aanslagen, maar heel veel fundamentalistische en zelfs conservative moslims óók. Ja, het probleem is veel dieper verankerd in de islamitische gemeenschap dan veel mensen willen toegeven. En dat komt allemaal door de enorme invloed van het (door Saoedi-Arabië geëxporteerde!) salafisme.
"Laten we toegeven zonder tegen onszelf te liegen dat wij, de moslims, wandelende tijdbommen zijn. Met 'de moslims' bedoel ik niet alle moslims zijn, maar wel zij die religieus en politiek actief zijn." (Letterlijk: "van de religieuze sector") "Wanneer een zondaar zich bekeert" (of: vergeving vraagt voor zijn zonden) "is het eerste wat hij doet een bom maken. Het blaast het op en vermoordt mensen. We moeten dit toegeven. We kunnen dit probleem niet verhelpen als we het niet toegeven. Als je kanker hebt heeft het geen zin dat ik je vertel dat je een onschuldige griep hebt. Nee, ik moet eerlijk zijn, tests doen, en je duidelijk vertellen waar je aan lijdt zodat we er iets aan kunnen doen."
Vervolgens zegt Al-Masri dat, als je het probleem wilt oplossen, je moet weten wat de oorzaken ervan zijn. Wat extremisme betreft is hij daar heel helder over: de invloed van Moslimbroeders, Wahabi's en andere fundamentalisten.
"De meerderheid van ons moslims haat de christenen, klopt dat? Ja, dat is de waarheid... Als je ziet hoeveel moslims erop tegen zijn om christenen prettige feestdagen te wensen als ze een religieuze feestdag hebben moet je toegeven dat er een diepgewortelde haat zit in de harten van de moslims."
Hij gaat verder:
"Wie heeft deze generaties geïndoctrineerd met zoveel haat? Het is de ideologie gepresenteerd in de boeken - de ideologie van [Salafistische en Radicale auteurs] Ibn Taymiyyah, of Ibn al-Qayyim, of Al-Nawawi. Zij vormen de peilers van deze ideologie."
Dat woord - "ideologie" - is belangrijk omdat imam Al-Masri daarmee aangeeft dat het salafisme geen religie als zodanig meer is, maar een (politieke) ideologie. En nog een levensgevaarlijke ook.
"In moderne tijden hebben we Ibn Baz, Ibn al-Uthaymeen, Al-Huweini, Muhammad Hassan... Deze mensen zijn verantwoordelijk voor het bijbrengen van haat in mensen."
Wat hij van dit soort tuig (zijn woorden) vindt?
"Die (Salafi) geleerden hebben de gemeenschap van Mohammed gecorrumpeerd en onze goede reputatie begraven."
Vervolgens legt hij uit dat fundamentalisten die andere moslims vertellen dat ze christenen geen "prettige kerstdagen" mogen wensen zichzelf en anderen indoctrineren met haat. Het uiteindelijk gevolg van dit soort christen- (en ook joden-) haat? Terroristische aanslagen. Het begint met haat, het eindigt met brute slachtpartijen.
Deze imam pikt dat niet meer.
"De waarheid van de Quran is verdraaid door geleerden die jongeren corrumperen. Die moordenaars (in Frankrijk) zijn de slachtoffers van Ibn Taymiyyah, Ahmad Ibn Hanbal, Ibn al-Qayyim, Al-Nawawi, Al-Huweini, Ibn Baz, Ibn al-Uthaymeen, en van Muhammad Hassan. Zij zijn slachtoffers (van die ideologie) die geloven dat ze God aanbidden door mensen te vermoorden."
Duidelijk, maar dat is niet alles. De imam geeft namelijk ook aan waar dit door komt - hoe ze daarmee wegkomen:
"Deze geleerden beschouwen ieder vers in de Koran dat gelovigen oproept om anderen met vriendelijkheid te behandelen, achterhaald is. Alles dat in hun ogen overblijft is: Dood! Slacht af!"
"Zij hebben ervoor gezorgd dat de moslims iederéén (ieder ander) haten - de christenen, de joden, de atheïsten en alle andere mensen.
"Waarom zegt God (in de Koran) 'We hebben verschillende volkeren en stammen van jullie gemaakt zodat jullie elkaar mogen leren kennen'? Hoe kun je andere mensen (volkeren) leren kennen als je ze haat?! Hoe kan je een relatie met ze in stand houden?"
Hij concludeert:
"Het enige waar (de ideologie van Salafisten) op neerkomt is doden en ieder ander te beschuldigen van 'afvalligheid' en 'polytheïsme'.
"Het is allemaal slecht. Wat hebben jullie toegevoegd aan de beschaving? Niets! Maar vervolgens stellen jullie (Salafisten) wel dat jullie de beste van alle mensen zijn en dat jullie naar het Paradijs gaan terwijl alle andere mensen naar het Hellevuur worden gezonden."
Met de uitsmijter:
"Ik schaam me voor het verrotte en verachtelijke gedrag van de moslims."
Vervolgens roept hij Moslims op om op te houden met het haten van mensen.
"Houd van ze, kom dichter bij ze."
En eindigt de imam met de heldere, duidelijke uitspraak dat "iedereen die zegt dat we christenen geen prettige feestdagen mogen wensen de oorzaak zijn van - of de basis hebben gelegd voor - terroristische aanslagen." Zij
"hebben de moordenaars in Frankrijk, in Boston, in Irak en in Egypte voortgebracht. Zij vormen de bakermat van het terrorisme, de voedingsbodem, welke ze vervolgens presenteren als de religie van Allah als verwoord door de profeet Mohammed, terwijl islam niets met hun te maken heeft!"
Ik ken deze imam verder (nog) niet dus ik kan niet al te veel over hem zeggen, behalve dit: in zijn toespraak bekritiseert hij Wahabi's en andersoortige Salafisten in duidelijke bewoordingen, waarmee hij een bijzonder groot risico neemt. De Wahabi's houden namelijk niet zo van kritiek. Daarom is het buitengewoon moedig wat hij doet.
Nu hopen dat er meer imams zijn die extremisme en haat voor anderen durven te veroordelen en de ideologische/spirituele strijd met het Salafisme eindelijk aangaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten