ZZP Netwerk Nederland: geen korting voor zzp'ers die mensen in dienst nemen

Geen categoriefeb 24 2015, 8:13
De organisatie van, voor en door zzp'ers fakkelt het plan van D66 af.
Dit soort dingen hoor je nou bijna nooit van normale werkgeversorganisaties. Die zijn immers blij met elke subsidie die ze kunnen regelen voor hun achterban:
Als ZZP’ers de eerste twee jaar korting ontvangen op de werkgeverslasten, als ze hun eerste personeel aannemen, dan komt de benodigde waardevastheid en toekomstbestendigheid van Nederland als geheel onder druk te staan. ZZP Netwerk Nederland reageert hiermee op het vorige week door D66 gelanceerde plan.
ZZP Netwerk Nederland had natuurlijk kunnen roepen dat het een ge-wel-dig idee was omdat het zo erg goedkoop wordt voor zzp'ers om mensen in dienst te nemen, maar de organisatie is zo eerlijk om dat niet te doen. Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, legt uit:
Door opnieuw kortingen en fiscale voordelen in het systeem in te bouwen, creëren we nooit een toekomstbestendig en waardevast Nederland. Sterker nog, je moedigt het opportunisme onder ondernemers aan.
Het klinkt wellicht gek, maar Helmers heeft honderd procent gelijk. Een ondernemer moet namelijk geen mensen in dienst nemen omdat hij daarmee op kunstmatige wijze goedkoper uit is, maar omdat hij meer mankracht nodig heeft.
"Personeel neem je aan omdat je groei voorziet op basis van marktkansen. Personeel neem je aan omdat je handjes nodig hebt. Personeel neem je aan omdat je kennis in huis wilt halen, die een toegevoegde waarde biedt aan de ontwikkeling van het eigen producten- of dienstenpakket. Je neemt geen personeel aan omdat je dan goedkoper uit bent."
Als de plannen van D66 worden aangenomen creëer je een schijneconomie waarin mensen alleen maar een baan hebben omdat hun baas daar flink door casht, niet omdat er daadwerkelijk vraag is naar een hogere productie of meer interne kennis. In theorie klinkt dat sociaaldemocraten waarschijnlijk heel mooi in de oren, maar er is een probleem mee: er hoeft maar één probleem te zijn en de hele economie dondert als een kaartenhuis in elkaar.
Zoals Helmers het zegt:
“D66 wil een maatschappij in stand houden waarin uiteindelijk niemand meer precies weet wat hij werkelijk waard is en wat zijn feitelijke bijdrage is. Nederland wordt steeds meer een schijnwereld.”
Blijvende belastingverlagingen zijn goed, het is prima als de staat ervoor wil zorgen dat werkgevers minder kosten hebben voor werknemers in het algemeen, maar we moeten ervoor waken dat er een schijneconomie ontstaat. ZZP Netwerk Nederland heeft daar 100 procent gelijk in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten