Gaswinning Groningen: Kamp maakt zich opeens zorgen over veiligheid Groningers

Geen categoriemrt 04 2015, 8:00
Goh wat maakt hij zich opeens zorgen, zeg!
Nou, dat is het dan wat het regeringsbeleid betreft inzake de gaswinning in Groningen.
Het kabinet zal de aanbevelingen uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen overnemen. "De aanbevelingen moeten worden opgevolgd", zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag tijdens het debat over het OVV-rapport dat concludeerde dat de veiligheid van de Groningers decennialang geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning.
De regering moet vanaf nu dus wél rekening houden met de veiligheid van Groningers. Hoe? Uh nou, dat is niet helemaal duidelijk.
De raad vindt onder andere dat de bij de gaswinning betrokken partijen beter moeten communiceren over de risico's en gevaren die gepaard gaan met de gaswinning. Ook moet de rol van de toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), versterkt worden en er moeten meer ministeries betrokken worden bij de totstandkoming van het gasbesluit. Daarnaast moeten de provincie en gemeenten structureel betrokken worden bij de besluitvorming.
De Tweede Kamer én Kamp zelf hebben ondertussen spijt betuigd voor hun systematische gebrek aan interesse voor de leefomstandigheden van Groningers.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten dat ik een groot voorstander ben van gaswinning in eigen land. We moeten zo onafhankelijk zijn als mogelijk is van andere landen - en dan met name van Rusland en het Midden-Oosten.
Natuurlijk betekent dit niet dat het kabinet kan doen en laten wat het wil. Als de veiligheid van burgers wordt aangetast moet het beleid veranderd worden - misschien door minder gas te winnen, mensen een 'oprotpremie' aan te bieden, of weet ik het wat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten