Handig: uitgelekte lijst met tips hoe je een terrorist kan herkennen

Geen categoriemrt 28 2015, 12:00
Zo halen ze potentieel gevaarlijke figuren uit het publiek op een vliegveld.
Dit is heel interessant: The Intercept heeft een document van de Transportation Security Administration (TSA), de beveiliging op Amerikaanse vliegvelden, weten te bemachtigen hoe zij hun mensen trainen potentële terroristen te herkennen op vliegvelden door te letten op het gedrag van reizigers. De checklist is heel lang, maar dingen als zwetende handen, arrogant gedrag en koude starende ogen zijn allemaal tekenen waardoor alle alarmbellen gaan rinkelen bij de medewerkers.
Al die dingen leveren 'punten' op die, bij elkaar opgeteld, reden kunnen zijn om iemand extra in de gaten te houden of aan te spreken en mee te nemen voor verhoor. Dit zijn er nog een paar:
Overdreven gapen
Extreem klagen over de screening
Extreem schrapen van de keel
Wagenwijd open en starende ogen
Het dragen van 'ongepaste' kleding voor de bestemming
Fluiten zodra de persoon richting de screening loopt
Naar beneden staren
Overdreven of repetitief steeds je haren goed doen of iets anders
Bleek gezicht door recent scheren van baard
Wrijven met of knijpen in de handen
De checklist is onderdeel van het SPOT-programma:
The checklist is part of TSA’s controversial program to identify potential terrorists based on behaviors that it thinks indicate stress or deception — known as the Screening of Passengers by Observation Techniques, or SPOT. The program employs specially trained officers, known as Behavior Detection Officers, to watch and interact with passengers going through screening.
The document listing the criteria, known as the "Spot Referral Report," is not classified, but it has been closely held by TSA and has not been previously released. A copy was provided to The Intercept by a source concerned about the quality of the program.
De vraag is hoe effectief de checklist is - niet iedereen is ervan overtuigd dat je er alle terroristen mee tegenhoudt - maar toch. Wie voor de gein ook eens om zich heen kijkt op het vliegveld en een paar onderdelen van de checklist zo kan afstrepen bij een andere zich verdacht gedragende reiziger, dan is het een goed idee om de beveiliging op de hoogte te stellen. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar we kunnen in deze tijd beter het zekere voor het onzekere nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten