Nederlandse moskeeën weigeren inzage te geven in financiering

Geen categoriemrt 28 2015, 21:00
Waarom verbergen ze deze informatie?
Goed nieuws: de Nederlandse autoriteiten kunnen er maar niet achter komen wie of wat moskeeën in Nederland precies financiert. Natuurlijk weten we dat er grote sommen uit het buitenland komen, waardoor Mo en zijn vrienden enorme moskeeën kunnen bouwen, maar waar vandaan precies, en door wie, niemand die het weet.
In opdracht van vadertje Staat voerde onderzoeksbureau Rand Europe een studie uit naar de herkomst van buitenlandse financiën voor Nederlandse moskeeën. Resultaat: helegaar niks. Ze hebben simpelweg geen idee, het staat er echt. De beschikbare bronnen "do not allow for a general estimate of the size of foreign funding." Volgens het onderzoek komt dit omdat de politie niet binnen het tijdsbestek van het onderzoek over de brug kwam met data, moskeeën zelf geen openheid van zaken wilden geven, private transacties niet toegankelijk zijn en de data van aanklagers is niet geanalyseerd.
Tweede Kamerleden nemen hier geen genoegen mee en eisen dat er toch iets wordt gedaan om dit soort informatie te achterhalen. ChristenUnie-parlementariër Gert Jan Segers legt uit:
De Tweede Kamer heeft grote zorgen over geldschieters uit Marokko, Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen kopen mogelijk invloed, door islamitische instellingen in Nederland te financieren. Segers: ,,Niet alle buitenlandse financiering is problematisch, maar wel als het om salafistische stromingen gaat. Ik maak me zorgen dat zij radicalisering van Nederlandse moslims stimuleren. Ook is het slecht voor de integratie dat predikers vanuit Turkije worden aangestuurd.''
Hij wijst terecht naar Turkije, maar andere landen zijn er vrijwel zeker ook bij betrokken. Denk daarbij vooral aan Saoedi-Arabië en bijvoorbeeld Qatar. Die landen investeren flink in Westerse moslimgemeenschappen... en gebruiken de door hun betaalde moskeeën vervolgens om een radicale of op zijn minst fundamentalistische vorm van de islam te propageren.
Het maakt me niet uit hoe de overheid het doet, maar moskeeën moeten uiteindelijk gedwongen worden om dit soort informatie vrij te geven. We moeten achterhalen of er een vijfde colonne rondloopt in ons land en, zo ja, wie hen steunt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten