Opstelten informeerde Kamer verkeerd over deal met drugscrimineel

Geen categoriemrt 05 2015, 8:00
Het begin van het einde voor de zogenaamde crimefighter.
Ik geloof niet dat het nog veel slechter kan gaan voor het campagneteam van de VVD. De ene na de andere VVD'er raakt in opspraak en moet het veld ruimen. De kiezer zal al die niet-integere VVD'ers echt niet vergeten als 'ie straks in het stemhokje staat. De stroom aan in opspraak geraakte VVD'ers lijkt oneindig. Nu is het de beurt aan minister van Veiligheid & Justitie Ivo Opstelten. Ook hij is in opspraak geraakt. Ja, alweer.
Nieuwsuur meldde gisteren op basis van eigen onderzoek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over een deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 (toen nog openbaar aanklager) sloot met drugscrimineel Cees H. Opstelten beweerde april vorig jaar dat er 2 miljoen gulden aan belastinggeld was overgemaakt naar H. Maar volgens Nieuwsuur blijkt dat het niet gaat om 2 miljoen gulden, maar om 4,7 miljoen gulden (H.'s advocaat bevestigde dit gisteren bij Pauw). Het geld werd allemaal buiten de Belastingdienst om overgemaakt. Via De Telegraaf:
Later gaf Opstelten aan dat Teeven "onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking" had. Ook meldde de minister dat hij geen bonnen heeft kunnen vinden van de deal. Maar Nieuwsuur zegt dat het zelf meerdere documenten heeft ingezien via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin staan de exacte details, aldus Nieuwsuur.
De minister blijft inmiddels in de ontkenningsfase zitten. Opstelten heeft de Kamer niet verkeerd geïnformeerd, want volgens hem is niet bekend hoeveel er precies is overgemaakt aan H. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat "er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden." Dat zou de gemiddelde belastingbetaler eens moeten doen, zeggen dat 'ie geen bonnetjes meer heeft.
De Kamer onjuist informeren is een politieke doodzonde. Verschillende oppositiepartijen vragen vandaag een debat aan over de deal met Cees H. Dat Opstelten blijft volhouden dat hij niet fout zit, is alleen maar omdat hij hoopt te kunnen aanblijven door de oppositiepartijen onder druk te zetten om vooral geen motie van wantrouwen in te dienen en te steunen. Tja. Dit is het begin van het einde voor Opstelten. En dat is maar goed ook. We hebben een competente minister van Veiligheid & Justitie nodig, juist nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten