Peiling: VVD-kiezers al net zo corrupt als de partijtop?

Geen categoriemrt 05 2015, 20:00
Ondanks alle schandalen van de laatste dagen weet de VVD in de Ipsos-peiling van vandaag toch weer de grootste partij te worden. Ze stijgen zelfs een zetel. Hoe kan dat, met alle corruptieschandalen?
De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is inmiddels begonnen, en de partij die tot dusverre de meeste aandacht heeft gekregen is de VVD. Logischerwijs zou je denken dat dat komt omdat de VVD de grootste partij van Nederland is, maar dat zou te makkelijk zijn. Nee, het komt omdat de VVD niet alleen de grootste, maar ook de corruptste partij van Nederland is. Zoals mijn gewaardeerde collega Michael enkele weken al prachtig uitlegde:
Jarenlang – nee, decennia! – hebben we grappen gemaakt over de vermeende corruptie van de PvdA. Salonsocialisten houden elkaar stelselmatig het hand boven het hoofd, doen alles wat God en Marx verboden hebben, maar doen wel net alsof ze heilig zijn. En zichzelf ondertussen maar verrijken.
Het afgelopen jaar is echter duidelijk geworden dat de sociaaldemocraten bepaald niet de enigen zijn met ethische problemen. Sterker nog, als je moet afgaan op nieuwsberichten van de laatste tijd kun je niet aan de conclusie ontkomen dat de ‘liberale’ VVD de PvdA tegenwoordig naar de kroon steekt.
Het gedoe rond Mark Verheijen spring natuurlijk het meeste in het oog, maar al het rumoer aangaanda Ivo Opstelten vandaag moeten we ook niet vergeten. Ja, de VVD gaat momenteel goed over de tong in Nederland. Niet in positieve zin. Maar wat lezen we in de peilingen?
D66 is niet meer de grootste partij als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De Democraten verliezen twee zetels en komen uit op 25 zetels, net zoveel als de PVV, die een zetel verliest. Aan kop gaat nu de VVD die stijgt van 25 naar 26 zetels. Dit blijkt uit de Politieke Barometer van Ipsos die donderdag werd gepubliceerd.
Welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Niet alleen de VVD-vertegenwoordiging háát integriteit, maar een hele vijfde colonne van kiezers op de liberale partij is precies dezelfde mening toegedaan.
Niet alleen nivelleren kan je leren, maar integriteit kan je kennelijk ook afleren. Het is ronduit zorgwekkend om te zien dat een partij die zó geplaagd wordt door corruptieschandalen nog zo goed gaat in de peilingen. Corrupte bestuurders kan je immers wegstemmen. Maar als de mensen die de corrupte bestuurders zouden moeten wegstemmen dat niet doen, heb je een probleem. Want het electoraat kan je namelijk niet wegstemmen. Sterker nog: daar zit je dan lekker mee opgescheept.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten