Rutte: 'Jihadi's kunnen beter sneuvelen dan terugkomen'

Geen categoriemrt 06 2015, 8:00
Ik zeg het niet vaak, maar: de premier heeft 100 procent gelijk.
Als polderjihadi's afreizen naar Syrië of Irak, dan kunnen ze daar beter sneuvelen dan terugkeren. Premier Rutte was het gisteren eens met die stelling bij het RTL-verkiezingsdebat. En ik denk dat bijna iedere Nederlander het eens is met de premier. Behalve wegkijker Alexander Pechtold natuurlijk. Die reageerde verbaasd toen Rutte zei dat hij het eens was met de stelling.
Pechtold vond de opmerking "premier onwaardig", want de man die zich al bijna premier waant weet natuurlijk precies hoe een premier zich moet gedragen. Hij zei: "Ik vind het niet kunnen dat u als premier niet de rechtsstaat voorop stelt, maar zegt: ga maar dood in de woestijn in plaats van dat diegene zich verantwoordt in de rechtbank." En toen zette Rutte de D66'er op z'n plaats:
Rutte sloeg echter hard terug. "Als je uitreist weet je waar je deel van uitmaakt. Met als enige doel om zoveel mogelijk mensenlevens te beëindigen. Die mensen komen straks terug om hier ook aanslagen te plegen. Ik ben er als premier voor om onze mensen te beschermen."
Ware woorden van de premier. Polderjihadi's die zich melden bij het islamitische terreurleger van ISIS sluiten zich aan bij de vijand. Die hoeven wij niet meer te hebben in Nederland. Teruggekeerde jihadi's zijn een groot gevaar voor de veiligheid van ons land, omdat ze worden getraind om aanslagen te plegen. Dat Pechtold liever wél wil dat ze massaal terugkomen, zegt veel over zijn wereldbeeld. Met de naïeve Pechtold aan het roer is Nederland definitief verloren.
Gelukkig is D66 in één week alweer twee zetels in de peilingen gedaald. Het begint zo'n beetje een traditie te worden: D66 staat eventjes hoog in de peilingen, Pechtold begint zich te gedragen als een premier, maar in het stemhokje wil de Nederlander toch liever wat anders. En terecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten